Live

Parlamentul danez a adoptat o lege care interzice arderea Coranului

Data publicării:
Arderea Coranului a stârnit protestele musulmanilor în mai multe capitale europene. Foto: Profimedia

Parlamentul danez a adoptat joi o lege care incriminează „tratamentele nepotrivite” împotriva unor texte cu semnificaţie religioasă importantă, interzicând de facto incendierea Coranului. Măsura vine după ce acțiuni repetate de profanare a cărţii sfinte a islamului au provocat tensiuni în mai multe ţări musulmane în timpul verii.

La finalul unei dezbateri de aproape patru ore, textul a fost aprobat în a treia lectură cu votul a 94 din cei 179 de deputaţi, scrie Agerpres, preluând AFP și Reuters.

De acum încolo vor fi interzise incendierea, murdărirea ori lovirea cu piciorul în public a textelor religioase sau în scopul de a difuza pe scară largă imagini cu aceste profanări. Vor fi interzise, de asemenea, ruperea, tăierea sau aplicarea de lovituri cu cuţitul.

Oricine va încălca legea riscă amendă sau o pedeapsă de doi ani de închisoare.

„Istoria ne va judeca aspru”

„Istoria ne va judeca aspru pentru aceasta, şi pe bună dreptate. Totul se reduce la dacă o restricţie asupra libertăţii de expresie este stabilită de noi sau dacă este dictată din afară”, a declarat Inger Stojberg, lidera partidului anti-imigraţie Democraţii Danezi, care s-a opus interdicţiei.

Guvernul centrist de coaliţie a argumentat că noile reguli vor avea doar un impact marginal asupra libertăţii de expresie şi că rămâne legală criticarea religiei în alte moduri.

Cum argumentează guvernul

Potrivit guvernului danez - care nu a avut niciun reprezentant la dezbaterea parlamentară -, este vorba în primul rând de a proteja interesele şi securitatea naţionale.

Suedia, la rândul său, examinează căi prin care să limiteze profanările Coranului, dar merge pe o cale diferită de ţara vecină. Potrivit ministrului justiţiei, guvernul analizează dacă este nevoie de modificarea legii pentru a permite poliţiei să respingă cererile de organizare a unor proteste care ar include arderea Coranului.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Olaf Scholz se opune reintroducerii serviciului militar obligatoriu, după modelul Suediei

Suedia este deschisă desfășurării de arme nucleare pe teritoriul său

Scandal politic uriaș la Eurovision, înainte de finală. Reprezentanta Israelului a fost huiduită iar Olanda a fost exclusă

Proteste la Malmo, înainte de a doua semifinală Eurovision 2024. Greta Thunberg s-a alăturat miilor de demonstranți pro-palestinieni

Partenerii noștri