Live

Video Planul de reconstrucție economică al UE, prezentat azi în PE. 19,6 miliarde de euro ar urma să primească România (sursa Bloomberg)

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Captură Bloomberg

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit noul plan de buget al Uniunii Europene, menit să alimenteze ambiţiosul plan de reconstrucţie economică de după pandemia de coronavirus, scrie POLITICO. România ar urma să primească 19,6 miliarde de euro sub formă de granturi, conform unui articol publicat de Bloomberg. Ţara noastră urmează să primească şi alţi 11,58 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Von der Leyen îşi prezintă planul Parlamentului European la Bruxelles în această după-amiază, înainte de a susţine o conferinţă de presă ceva mai târziu. „Acesta este momentul Europei. Dorința noastră de a acționa trebuie să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm cu toții”, a spus Ursula von der Leyen.

Planul va forma baza negocierilor dintre ţările membre ale UE. Acestea nu s-au putut înţelege asupra finanţării pe care blocul european să o furnizeze pentru recuperarea economică de după pandemie şi dacă această finanţare să fie sub formă de împrumuturi sau de granturi.

Jurnaliştii de la Bloomberg spun că suma pe care ar putea să o primească România ca parte a planului de reconstrucţie economică este de 19,6 miliarde de euro în fonduri nerambursabile. 

România va primi, conform propunerii Comisiei Europene, numai prin fondul de redresare economică Next Generation EU, adoptat astăzi de Comisia Europeană, un total de 31,206 miliarde de euro. 19,62 de miliarde sunt sub formă de granturi și 11,58 de miliarde sub formă de împrumuturi. România este, ca total alocat, a șasea țară din Uniunea Europeană, după Italia (172), Spania (140), Polonia (64), Franța (39) și Grecia (32). Germania va primi 28 de miliarde, iar Ungaria 15.

Italia şi Spania vor primi cele mai mari sume pentru reconstrucţie

Uniunea Europeană va aloca 750 de miliarde de euro pentru redresarea economică post-pandemie. Două treimi din această sumă vor fi distribuite sub forma unor granturi pentru cele mai afectate ţări. Potrivit proiectului, Italia ar fi cel mai mare beneficiar - ar urma să primească 81,8 miliarde de euro. Este urmată de Spania cu 77,3 miliarde, Franţa şi Grecia. 

Celelalte 250 de miliarde vor fi puse la dispoziţia statelor membre sub forma de împrumuturi. Proiectul a fost formulat de CE. Înainte să fie pus în aplicare, însă, are nevoie şi de aprobarea Consiliului European. 

Siegfried Mureşan: Pentru România reprezintă un avantaj major

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, spune despre acest plan că: „primul şi cel mai important lucru este faptul că, astăzi, Comisia Europeană prezintă un instrument nou care ne permite să ajutăm toţi cetăţenii şi toate companiile afectate de criza coronavirus. Este un instrument nou, deoarece sunt fonduri suplimentare care se alocă. Nu este vorba de o realocare a unor fonduri existente de până acum, de o împachetare frumoasă a unor programe vechi. Este un program nou. Ştim că vor fi 500 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile bani gratis. Cât exact va primi fiecare ţară, asta vom afla în cursul următoarelor zile”.

„Ştim, deocamdată, că sunt 500 de miliarde de euro fonduri nerambursabile şi 250 de miliarde de euro credite în condiţii avantajoase şi acest lucru este foarte important pentru România, pentru că vedem, în condiţiile în care deficitul creşte, trebuie să ne împrumutăm de pe pieţe. Şi e foarte important să ştim că în loc ca România să se împrumute de pe pieţele internaţionale la dobânzile care vor exista în următoarele luni, se va împrumuta Comisia Europeană în numele nostru, în condiţii foarte bune şi ne va da apoi aceste credite nouă cu aceleaşi condiţii foarte bune. Pe scurt, chiar şi partea de creditare, pentru România reprezintă un avantaj major, fiindcă creditele vor veni cu o dobândă foarte mică, adică cu o povară mult mai mică pentru contribuabilul român decât dacă ne-am împrumuta noi”, a completat Siegfried Mureşan.

Eurodeputații salută propunerile Comisiei privind pachetul de redresare

„Solidaritatea europeană a revenit și deschidem un nou capitol pentru UE”, a declarat Manfred Weber, liderul PPE. Noile fonduri trebuie cheltuite pentru idei noi și nu pentru problemele vechi ale Europei. „Solidaritatea merge mână în mână cu responsabilitatea” și, prin urmare, modul în care banii vor fi returnați trebuie să fie clar, a adăugat acesta, solicitând noi resurse proprii, precum și contribuții din partea giganților din domeniul digital.

„Ne aflăm într-un un punct de cotitură, fără precedent în istoria Europei”, a declarat și Dacian Cioloș, liderul grupului Renew. „Avem păreri diferite asupra unor detalii, însă salut cu adevărat abordarea Comisiei”, a adăugat acesta.

Iratxe García Perez, din partea Social Democraților, a mulțumit Comisiei pentru propunerea ambițioasă și pentru recunoașterea „rolului pe care îl merită” Parlamentul European în elaborarea pachetului de redresare.

Parlamentul și Consiliul vor discuta noile propuneri și vor decide asupra formei finale în urma negocierilor.

Editor: Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premierul Greciei cere UE „mai multă transparență” pe piața unică: Criza inflaționistă a redus puterea de cumpărare

Parchetul European ameninţă că dă în judecată Comisia Europeană. Kovesi i-a scris Ursulei von der Leyen (Politico)

Polonia doreşte să ocupe viitorul post de comisar european pentru apărare, afirmă un fost premier de la Varșovia

Ursula von der Leyen acuză extrema dreaptă germană că face propagandă pentru Putin: Ar trebui să le fie rușine

Partenerii noștri