Live

Praga a autorizat 146 de cehi să lupte alături de forţele armate ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Praga a autorizat 146 de cehi să lupte alături de forţele armate ucrainene. Foto: GettyImages

Preşedintele Republicii Cehe, Petr Pavel, a autorizat 14 cetăţeni cehi să se alăture armatei ucrainene, numărul total al cehilor care au obţinut această permisiune ajungând astfel la 146, a anunţat miercuri postul public Cesky Rozhlas, citat de EFE.

Alte opt solicitări similare au fost respinse. Preşedinţia nu a explicat care sunt motivele acestor respingeri.

Un număr de 132 de astfel de autorizări au fost acordate în timpul preşedinţiei precedente a social-democratului Milos Zeman, al cărui mandat s-a încheiat în martie.

Republica Cehă a fost una dintre ţările care au susţinut cel mai mult Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei ruse începute în februarie 2022. Ţara central-europeană şi-a intensificat anul acesta livrările către Kiev, furnizându-i tancuri de luptă T72 modernizate, blindate de luptă cu capacitate amfibie BMP-1, rachete antitanc şi muniţie pentru obuzierul autopropulsat de origine sovietică 2S1 „Gvozdika” şi obuzierul autopropulsat cehoslovac „DANA”.

Praga a promis de asemenea în iulie, în cursul unei vizite a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, că va livra echipament militar suplimentar cum sunt elicoptere, potrivit EFE,citată de Agerpres.

De la începutul invaziei ruse, Praga a emis circa 500.000 de vize speciale pentru refugiaţi din Ucraina, o treime dintre aceştia întorcându-se deja în ţară.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a aflat! Motivul pentru care soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de restricție împotriva fostului fotbalist

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rușii au recucerit Robotîne, satul de pe „linia Surovikin” cucerit cu greu de armata ucraineană în timpul contraofensivei din 2023

Olaf Scholz spune că Germania are nevoie de o recrutare militară puternică

Hărți: Cum arată avansul rusesc în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei. Rușii au cucerit 10 localități în ultimele zile

Budanov avertizează că rușii vor declanșa o nouă ofensivă. „Suntem la limită. Cu fiecare oră, situația devine tot mai critică”

Partenerii noștri