Praga a autorizat 146 de cehi să lupte alături de forţele armate ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
militari in formatie, cu arme
Praga a autorizat 146 de cehi să lupte alături de forţele armate ucrainene. Foto: GettyImages

Preşedintele Republicii Cehe, Petr Pavel, a autorizat 14 cetăţeni cehi să se alăture armatei ucrainene, numărul total al cehilor care au obţinut această permisiune ajungând astfel la 146, a anunţat miercuri postul public Cesky Rozhlas, citat de EFE.

Alte opt solicitări similare au fost respinse. Preşedinţia nu a explicat care sunt motivele acestor respingeri.

Un număr de 132 de astfel de autorizări au fost acordate în timpul preşedinţiei precedente a social-democratului Milos Zeman, al cărui mandat s-a încheiat în martie.

Republica Cehă a fost una dintre ţările care au susţinut cel mai mult Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei ruse începute în februarie 2022. Ţara central-europeană şi-a intensificat anul acesta livrările către Kiev, furnizându-i tancuri de luptă T72 modernizate, blindate de luptă cu capacitate amfibie BMP-1, rachete antitanc şi muniţie pentru obuzierul autopropulsat de origine sovietică 2S1 „Gvozdika” şi obuzierul autopropulsat cehoslovac „DANA”.

Praga a promis de asemenea în iulie, în cursul unei vizite a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, că va livra echipament militar suplimentar cum sunt elicoptere, potrivit EFE,citată de Agerpres.

De la începutul invaziei ruse, Praga a emis circa 500.000 de vize speciale pentru refugiaţi din Ucraina, o treime dintre aceştia întorcându-se deja în ţară.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri