Live

Preşedintele Consiliului European: „Orice proiect democratic este, prin natura sa, muritor”

Data publicării:
Charles Michel Foto: Profimedia

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a afirmat luni că orice proiect democratic este „prin natura sa, muritor”, ca reacţie la discursul preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a declarat săptămâna trecută că UE ar putea „muri”.

„Orice proiect democratic, orice model democratic este, prin natura sa, muritor”, a declarat Charles Michel cu prilejul unui eveniment de marcare a 20 de ani de la extinderea din 2004, când zece state au aderat la UE.

Totuşi, a subliniat el, această constatare nu este menită să dea „o impresie pesimistă” privind starea UE.

„Sunt optimist”, a spus el. „Cred că avem forţele necesare, instrumentele necesare şi că suntem lucizi”, a adăugat preşedintele Consiliului European, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Macron: „Europa poate muri”

Într-un discurs cu o tentă alarmistă susţinut joi la Sorbona, la Paris, Emmanuel Macron a insistat asupra pericolelor care ameninţă UE.

„Trebuie să fim lucizi astăzi asupra faptului că Europa noastră este muritoare, ea poate muri. Asta depinde numai de alegerile noastre, dar aceste alegeri trebuie făcute acum”, pentru că „în orizontul următorului deceniu, (...) riscul este imens de a fi fragilizaţi, chiar retrogradaţi”, a adăugat el.

Michel: „Care este alternativa?”

Întrebat despre creşterea familiei europene spre Est, Charles Michel a reafirmat că UE ar trebui să fie „pregătită” să integreze noi membri „până în 2030”.

„Care este alternativa? Dacă ideea este de a întârzia timp de decenii, asta ar trimite un mesaj Chinei, Rusiei, spunându-le că există un teren de joc pentru ei în imediata noastră vecinătate”, a subliniat el.

„Da, este o provocare, dar a nu alege această cale ar fi o eroare teribilă şi iresponsabilă din partea UE”, a avertizat el.

Cei 27 au decis în decembrie 2023 să înceapă negocieri de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova şi i-au acordat Georgiei statutul de ţară candidată. Bosnia a obţinut în decembrie 2022 acest statut, care marchează începutul unui proces lung şi complex.

Alte patru ţări din Balcanii de Vest sunt oficial candidate, dar sunt blocate de ani de zile în anticamera UE: Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Albania.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fost fotbalist de la FCSB, întreținut de mama sa: ”Sumele de bani dăruite de mine, principala sursă de venit a familiei lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană vrea negocieri cât mai rapide pentru aderarea Ucrainei la UE

UE are nevoie de propria CIA. Un raport arată care este stadiul pregătirii blocului european pentru război și apărare civilă

De la frați la dușmani. Donald Tusk vs. Victor Orban sau cum s-au stricat relațiile dintre Polonia și Ungaria

Avangarda lui Putin din Europa Centrală, aproape de extindere. Un bloc favorabil Kremlinului, o problemă majoră pentru UE

Partenerii noștri