Live

Preşedintele Poloniei propune desfiinţarea camerei disciplinare a Curții Supreme, aflată în centrul disputei cu UE

Data publicării:
Andrzej Duda, președintele Poloniei. Foto: GettyImages

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat joi un proiect de lege pentru desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii Supreme, organ judiciar creat de actuala putere şi aflat în centrul unui conflict între Varşovia şi Uniunea Europeană.

Propun ca această cameră să fie desfiinţată, a spus preşedintele într-o declaraţie oficială, exprimându-şi speranţa că modificarea, ce mai trebuie aprobată de parlament, va duce la încetarea diferendului cu Bruxellesul, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Conform proiectului, judecătorii în funcţie în această cameră vor putea să aleagă să se transfere la o altă cameră a Curţii Supreme ori să se pensioneze.

Camera disciplinară ar urma să fie înlocuită cu un organ nou, Camera de responsabilitate profesională, cu 11 judecători.

Vreau să dau guvernului polonez un instrument pentru a pune capăt diferendului cu Comisia Europeană, a spus Duda.

Propunerea sa a fost însă imediat criticată.

Acest proiect de lege nu este decât o tentativă de a obţine banii de la UE printr-o modificare fictivă de denumire, continuând însă încălcarea deciziilor CJUE, a reacţionat pe Twitter Laurent Pech, profesor de drept european la Universitatea Middlesex din Marea Britanie.

Camera disciplinară face parte dintr-o reformă profundă a sistemului de justiţie polonez, percepută de UE ca un regres în raport cu normele democratice europene şi un atac la adresa independenţei judecătorilor.

Reforma a fost lansată în 2017 de guvernul populist de dreapta al partidului Lege şi Justiţie (PiS), care a explicat-o prin necesitatea de eradicare a corupţiei din sistem şi a moştenirii judecătorilor numiţi sub regimul comunist.

În octombrie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a impus Poloniei o amendă zilnică de un milion de euro pentru ignorarea deciziei sale care ordona suspendarea camerei disciplinare.

Polonia a refuzat să plătească amenda, iar Comisia Europeană, într-o scrisoare de luna trecută, a cerut Varşoviei să achite aproape 70 milioane de euro penalizări acumulate până la acea dată.

Bruxellesul a precizat că, dacă Polonia refuză să plătească, UE ar putea începe să reţină din fondurile europene destinate Varşoviei.

Joi, o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Polonia pentru procedura de numire a judecătorilor camerei civile a Curţii Supreme, care a fost în mod ilegitim influenţată de puterile legislativă şi executivă, potrivit AFP.

CEDO s-a pronunţat în acest caz după ce a fost sesizată de compania Advance Pharma, care comercializa un supliment alimentar retras de pe piaţă în 2010, o decizie anulată ulterior.

Compania a dat în judecată statul pentru a cere despăgubiri, iar cazul a ajuns în final la Curtea Supremă, unde Advance Pharma a pierdut.

CEDO consideră că modul în care au fost numiţi judecătorii Curţii Supreme care s-au pronunţat în cazul Advance Pharma constituie 'o iregularitate fundamentală ce a afectat procedura în ansamblul său'.

CEDO a mai condamnat recent Polonia de trei ori în cazuri ţinând de reforma justiţiei. Curtea de la Strasbourg are pe rol nu mai puţin de 93 de plângeri împotriva statului polonez, majoritatea referitoare la această reorganizare judiciară.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A luat cea mai controversată decizie la 37 de ani și s-a îmbogățit! Cum au reacționat copiii ei, după ce au aflat ce face

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noua armă cu care Rusia a pus în alertă toată Europa: incendii misterioase și atacuri coordonate asupra infrastructurii UE și NATO

Ciolacu anunță o ședință comună a guvernelor României și Ucrainei: Mi-aş dori un format mai larg, și cu Polonia şi R. Moldova

Polonia a arestat trei persoane care ar fi provocat mai multe incendii în regiuni din țară la ordinul Rusiei

Polonia își dă acordul ca Ucraina să atace teritoriul Rusiei cu armele pe care i le furnizează. „Nu există restricţii”

Partenerii noștri