Live

Şeful diplomaţiei UE: Statele membre ar trebui să primească minimum 10.000 – 20.000 de refugiați afgani în plus

Data actualizării: Data publicării:
Josep Borrell susține că statele UE ar trebui să primească minim 10.000 - 20.000 de refugiați afgani. Foto: Sascha Schuermann/ Getty Images

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a făcut apel vineri la statele membre UE să primească „minim” între 10.000 şi 20.000 de refugiaţi afgani suplimentari, relatează AFP.

„Trebuie să primim mai mulţi şi statele membre ar trebui să se angajeze să primească între 10.000 şi 20.000 în plus, minim”, a declarat Borrell cu prilejul unui forum de la Madrid.

El a reamintit că 22.000 de afgani se află în UE după ce au fost evacuaţi din ţara lor, în special prin podul aerian realizat de statele occidentale după căderea Kabulului şi venirea talibanilor la putere, în luna august.

„Însă pentru a-i primi trebuie să-i evacuăm şi suntem pe cale să ne ocupăm de asta, dar nu este uşor”, a adăugat el, conform Agerpres.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat, la rândul ei, joi, că Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR) doreşte ca ţările UE să primească 42.500 de refugiaţi afgani în cursul următorilor cinci ani. Un obiectiv „realizabil”, susţine ea.

Cele 27 de țări s-au abţinut până acum să fixeze un obiectiv clar pentru primirea de refugiaţi afgani. Ei s-au angajat la sfârşitul lui august să susţină ţările vecine Afganistanului pentru ca acestea să-i primească în regiune pe cei care fug de regimul taliban, pentru a evita un flux migratoriu către Europa.

Primirea migranţilor este un subiect foarte sensibil în UE, care nu reuşeşte să se pună de acord pentru a-şi reforma sistemul de azil, comentează AFP.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciprul se alătură țărilor UE care vor repatrierea refugiaților sirieni

Maia Sandu confirmă că Republica Moldova negociază un acord de securitate cu UE

Ungaria a respins rezoluția Consiliului Europei care sprijină formula de pace a Ucrainei: „Avem nevoie de negocieri de pace reale”

UE va sancționa presa rusă. Moscova e furioasă și amenință: „Vom reacţiona foarte dureros împotriva occidentalilor”

Partenerii noștri