Live

Studiu: "Noi actori profită de pe urma anarhiei de pe internet", pentru a crea haos politic în contextul alegerilor din Europa

Data publicării:
FOTO: Getty Images

"Noi actori profită de pe urma anarhiei de pe internet" pentru a sădi discordie, avertizează Institutul pentru Dialog Strategic, care adaugă că scopul acestora constă în încercarea de a submina democrația și de a crea haos politic în contextul în care în Europa se desfășoară alegerile europarlamentare.

"Noii actori profită de anarhia de pe internet, deseori aliniindu-se statelor ostile, precum Rusia, cât și intereselor speciale americane, dar de asemenea creând propriile lor campanii paneuropene", se mai afirmă într-un studiu ce explorează rolul propagandei digitale în cursul alegerilor pentru Parlamentul European în țări ca Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania și Polonia.

Partide populiste, miliţii informatice de extremă dreapta, grupuri religioase "adaptează tacticile cunoscute mai bine ca fiind folosite de state", susține institutul de cercetare cu sediul la Londra, care mai indică faptul că este posibil ca acești actori europeni să se fi inspirat din campania Kremlinului de influențare a alegerilor prezidenţiale din SUA, din 2016, utilizând conturi false automatizate pentru a-și promova cauzele, cât și pentru a-şi ataca adversarii

Legătura acestor actori cu partidele politice este deseori opacă, formațiunile politice menținând suficientă distanța pentru putea nega orice implicare.

"De asemenea, observăm ... atacuri personalizate și intimidarea adversarilor ... parte a unui ansamblu de strategii tot mai coerent al dreptei-populiste pentru a obține și păstra puterea, pentru a răspândi confuzie, a submina încrederea în instituții democratice independente și a promova mentalitatea extremistă", mai afirmă autorii raportului.

Pe fondul preocupărilor privind un val de dezinformări, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a creat un sistem de alertă rapidă, cu zeci de angajați care se ocupă cu monitorizarea rețelelor de socializare pentru a avertiza din timp în legătură cu posibile tentative de imixtiune.

Sursa: Mediafax

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ghid pentru românii care votează în străinătate la europarlamentare publicat de MAE. Au fost organizate 915 secții

Toate birourile electorale din județul Buzău au fost desființate chiar înainte de începerea campaniei electorale

Candidații lui Simion vor salariile grase de la Bruxelles, dar își declară ura față de UE: „Nu îi dau 10 ani. Va colapsa”

Ursula von der Leyen acuză extrema dreaptă germană că face propagandă pentru Putin: Ar trebui să le fie rușine

Partenerii noștri