Studiu: "Noi actori profită de pe urma anarhiei de pe internet", pentru a crea haos politic în contextul alegerilor din Europa

Data publicării:
tableta telefon internet
FOTO: Getty Images

"Noi actori profită de pe urma anarhiei de pe internet" pentru a sădi discordie, avertizează Institutul pentru Dialog Strategic, care adaugă că scopul acestora constă în încercarea de a submina democrația și de a crea haos politic în contextul în care în Europa se desfășoară alegerile europarlamentare.

"Noii actori profită de anarhia de pe internet, deseori aliniindu-se statelor ostile, precum Rusia, cât și intereselor speciale americane, dar de asemenea creând propriile lor campanii paneuropene", se mai afirmă într-un studiu ce explorează rolul propagandei digitale în cursul alegerilor pentru Parlamentul European în țări ca Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania și Polonia.

Partide populiste, miliţii informatice de extremă dreapta, grupuri religioase "adaptează tacticile cunoscute mai bine ca fiind folosite de state", susține institutul de cercetare cu sediul la Londra, care mai indică faptul că este posibil ca acești actori europeni să se fi inspirat din campania Kremlinului de influențare a alegerilor prezidenţiale din SUA, din 2016, utilizând conturi false automatizate pentru a-și promova cauzele, cât și pentru a-şi ataca adversarii

Legătura acestor actori cu partidele politice este deseori opacă, formațiunile politice menținând suficientă distanța pentru putea nega orice implicare.

"De asemenea, observăm ... atacuri personalizate și intimidarea adversarilor ... parte a unui ansamblu de strategii tot mai coerent al dreptei-populiste pentru a obține și păstra puterea, pentru a răspândi confuzie, a submina încrederea în instituții democratice independente și a promova mentalitatea extremistă", mai afirmă autorii raportului.

Pe fondul preocupărilor privind un val de dezinformări, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a creat un sistem de alertă rapidă, cu zeci de angajați care se ocupă cu monitorizarea rețelelor de socializare pentru a avertiza din timp în legătură cu posibile tentative de imixtiune.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri