Live

Ungaria | Cine va conduce Jobbik după alegeri. Apar primele propuneri

Data actualizării: Data publicării:
LONDON, ENGLAND - JANUARY 26: Far-right Hungarian MP Gabor Vona speaks to a crowd on January 26, 2014 in London, England. The far-right nationalist party; Jobbik ('Movement for a Better Hungary') had planned to hold a public meeting in the Holborn area of London, but were forced to move the meeting to Hyde Park following clashes with Anti-Fascist crowds. (Photo by Dan Dennison/Getty Images)

Biroul de conducere al partidului radical naţionalist Jobbik din Ungaria propune ca formaţiunea să aibă doi co-preşedinţi. Fostul lider, Gabor Vona, a demisionat după alegerile parlamentare în care partidul a obţinut doar 26 de mandate în viitorul legislativ, relatează MTI.

Anunţul a fost făcut marţi pe Facebook de unul dintre vicepreşedinţii Jobbik, Z. Karpat Daniel, care a spus că cei doi politicieni propuşi să conducă partidul sunt Tamas Sneider, în prezent vicepreşedinte, şi Marton Gyongyosi, parlamentar.

Partidul va organiza un congres pentru a-şi alege noii lideri în următoarele două săptămâni, a mai spus Z. Karpat Daniel.

Gabor Vona, care a condus Jobbik din noiembrie 2006, şi-a înaintat demisia după alegeri, iar în prezent asigură preşedinţia interimară a partidului.

El a anunţat recent că nu va mai candida pentru postul de lider al partidului la viitorul congres.

Fidesz, partidul premierului conservator Viktor Orban, a obţinut 133 din cele 199 de mandate din parlament, asigurându-şi astfel o majoritate de două treimi, la alegerile de la 8 aprilie.

Pe locul doi s-a clasat partidul de extrema dreaptă Jobbik, cu 26 de mandate, iar pe poziţia a treia s-au plasat social-democraţii, cu 20 de mandate.

La aceste alegeri s-a înregistrat o prezenţă istorică la vot, de 69%, care a depăşit-o pe cea din 2014, de 61,7%.

FOTO: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai puternic rival al lui Viktor Orban scoate mii de unguri în stradă împotriva prim-ministrului ungar

Sadiq Khan câștigă în premieră al treilea mandat de primar al Londrei

După ce i-au învins zdrobitor pe conservatori în alegerile parțiale, laburiștii îi cer lui Rishi Sunak să convoace alegeri generale

Avertismentul dur al Ungariei după declarațiile lui Macron despre Ucraina: „Ar declanșa Al Treilea Război Mondial”

Partenerii noștri