Live

Ursula von der Leyen contrazice Moscova: Până în acest moment Rusia nu a cerut autorizarea vaccinului Sputnik în UE

Data publicării:
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Foto: Agerpres

Rusia nu a solicitat până în prezent Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) autorizarea comercializării vaccinului Sputnik V în UE, afirmă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE, preluată de Agerpres. Șefa CE contrazice astfel autoritățile ruse, care anunțaseră cu aproape o lună în urmă că au depus cererea de autorizare la EMA. 

"Nu ştim dacă în viitor vor cere o autorizaţie de comercializare, dar până în acest moment nu au făcut-o", a spus Von der Leyen, după confuziacreată pe acest subiect.

Fondul suveran rus de investiții anunțase pe 20 ianuarie că a „depus înregistrarea şi se aşteaptă ca prima revizuire a documentelor trimise să aibă loc în februarie”. Un purtător de cuvânt al fondului suveran de investiţii a declarat că această cerere a fost depusă la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Ursula von der Leyen a precizat că, dacă Rusia va formula o astfel de solicitare, "va trebui să prezinte toate datele de care dispune şi să urmeze toată procedura de examinare", la fel cum au făcut Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, ale căror vaccinuri anti-COVID-19 au primit din partea EMA autorizaţia de comercializare condiţionată, precum şi Janssen, care a formulat marţi cererea oficială pentru această autorizaţie.

Fabricile din Rusia trebuie inspectate

Mai mult, adaugă şefa Comisiei Europene, întrucât vaccinul Sputnik V "nu este produs în Europa (...), va trebui să efectuăm inspecţii în centrele de producţie" pentru a garanta respectarea standardelor de securitate stabilite de autorităţile comunitare.

Von der Leyen a menţionat în acest sens că producătorii de vaccinuri din Europa "au fost nevoiţi să retragă loturi de vaccinuri pentru că procesul de producţie nu era stabil şi nivelul de siguranţă nu era cel dorit".

Pe de altă parte, şefa Comisiei Europene a manifestat îndoieli faţă de vaccinul Sputnik V, întrebându-se "de ce, teoretic, Rusia continuă să ofere milioane de doze în timp ce nici măcar nu şi-a vaccinat un număr suficient de cetăţeni ai săi".

Sputnik a intrat în UE prin Ungaria

Ungaria este de săptămâna trecută prima ţară din UE care a început să folosească vaccinul Sputnik V, din care a comandat două milioane de doze care urmează să fie livrate pe parcursul a trei luni, cantitate suficientă pentru a vaccina un milion de persoane. Slovacia şi Croaţia sunt la rândul lor în tratative pentru o posibilă achiziţie a acestui vaccin.

Pentru moment, în afară de Rusia, vaccinul Sputnik V mai este produs în Kazahstan, India, Coreea de Sud şi Brazilia. Potrivit rezultatelor publicate pe 2 februarie în revista medicală The Lancet şi validate de experţi independenţi, acest vaccin este eficient în proporţie de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ursula von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene

Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Politico: Klaus Iohannis are șanse să devină șeful Comisiei Europene

Von der Leyen avertizează că Putin trimite migranți ilegali în Finlanda pentru a destabiliza țara

Partenerii noștri