Live

Uniunea Europeană condamnă lansarea de noi rachete nord-coreene: „O escaladare periculoasă”

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong Un supraveghează lansarea unei rachete. FOTO: Profimedia Images

Uniunea Europeană a condamnat sâmbătă creşterea semnificativă a lansărilor ilegale de rachete de către Coreea de Nord şi a cerut un răspuns hotărât şi unitar la nivel global, inclusiv punerea în aplicare a tuturor sancţiunilor ONU.

UE consideră că numărul ''fără precedent'' de rachete lansate, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, reprezintă o ''escaladare periculoasă'' din partea Phenianului, potrivit unei declaraţii a şefului politicii sale externe, Josep Borrell.

''Uniunea Europeană face apel la statele membre ale ONU, în special la membrii Consiliului de Securitate al ONU, să asigure punerea în aplicare deplină a sancţiunilor pentru a împiedica Republica Populară Democrată Coreeană să obţină echipamente, cunoştinţe şi finanţare pentru a-şi susţine programele ilegale de înarmare", a adăugat el, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit comunicatului, "numărul fără precedent de rachete balistice lansate de Coreea de Nord în 2022 este o ilustrare alarmantă a intenţiilor sale de a continua să submineze regimul global de neproliferare".

''Acest lucru reprezintă o ameninţare gravă pentru toate naţiunile şi subminează pacea şi securitatea regională şi internaţională'', adaugă textul.

UE a subliniat că acţiunile Coreii de Nord ''nu-i pot conferi şi nu-i vor conferi niciodată statutul de stat dotat cu arme nucleare'' în cadrul Tratatului de neproliferare, 'sau orice alt statut special în această privinţă''.

Aceasta a reiterat apelul său către Coreea de Nord de a "înceta acţiunile sale agresive şi destabilizatoare, de a respecta dreptul internaţional şi de a relua dialogul cu toate părţile implicate". De asemenea, UE a subliniat "solidaritatea sa deplină" cu Japonia şi Coreea de Sud.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noi violențe în Georgia, "legea rusă" a fost votată. Poliția a dat cu gaze lacrimogene în mulțimea care a luat cu asalt Parlamentul

14 răniți după ce rușii au atacat din nou Odesa. O rachetă balistică a bombardat un depozit poștal și a provocat un incendiu uriaș

Germania și Polonia sărbătoresc 20 de ani de la primul mare val de extindere al UE către est

Tensiunile cresc în Georgia după protestele violente, cu 63 de arestări. Parlamentarii s-au luat iar la bătaie

Partenerii noștri