Live

VIDEO. După craterele spectaculoase din Siberia, acum au apărut o mulțime de „cocoașe” bizare

Data actualizării: Data publicării:
„Cocoașele” care au apărut pe suprafața pământului în Siberia Foto: captură video BBC

Oamenii de știință avertizează că în Siberia vaste porțiuni de teren, în mod normal înghetate tot timpul anului, încep să se dezghețe ceea ce ar putea avea consecințe devastatoare asupra climei. Pentru că pe măsură ce permafrostul se dezgheață, eliberează mari cantități de gaze cu efect de seră, agravând problema pe care omenirea și-așa o are cu încălzirea globală. Incendiile de pădure din această vară din Siberia au contribuit la accelerarea topirii permafrostului.

Corespondentul BBC la Moscova, Steve Rosenberg, a mers în Iakuția, o regiune din Extremul Orient rus, iar imaginile filmate la Ciurapcea sunt absolut uluitoare. Topirea permafrostului nu afectează doar clima, ci modifică radical peisajul și afectează viața celor care trăiesc în Siberia. 

Termocarsturile complică viața locuitorilor din Siberia

Filmările cu o dronă arată că suprafața solului din Siberia a fost acoperită cu nenumărate „cocoașe”, umflături ale solului, ca și cum ar fi zeci de mușuroaie imense de cârtiță. Uneori, din loc în loc, apar mici iazuri care se pot transforma oricând în lacuri. Acest fenomen se întâmplă pentru că atunci când se topește, permafrostul „suge” suprafața pământului, iar uneori se ridică la suprafață apa. Sunt „rănile” încălzirii climatice, pământul este desfigurat, spune reporterul. Se numesc termocarsturi (forme de relief „negative”).

Foto: captură video BBC

Pentru locuitorii din zonă înseamnă mai puține pășuni și un teren accidentat, care le face dificilă deplasarea, în timp ce apa le pune în pericol chiar locuințele.

Unde în urmă cu 20 de ani era un drum lin, acum este unul plin de hopuri și hârtoape. În zonă a fost chiar și un aeroport, dar pistele au devenit impracticabile. Siberia are un întreg oraș construit pe permafrost, Iakuțk, care poate fi în pericol dacă topirea gheții veșnice continuă.

Cum au apărut craterele uriașe din Siberia

Până acum, pe seama topirii permafrostului s-a pus apariția unor cratere spectaculoase în Siberia. O echipă de televiziune rusă care survola peninsula Iamal din nordul Siberiei a reperat chiar în această vară, absolut întâmplător, un crater imens, cu o adâncime de 50 de metri. Dar de câțiva ani, astfel de descoperiri sunt tot mai dese în Siberia. Deja este al 17-lea crater reperat în peninsula Iamal începând cu 2014. De fiecare dată, însă, ele sunt o surpriză și exercită o anumită fascinație.

Cercetătorii au explicat că astfel de găuri uriașe sunt apar în urma unor explozii de gaz metan. În permafrost (sol înghețat, foarte bogat în materii organice), se dezvoltă hidrați de metan (compus chimic solid, amestec de gheață și metan, care permite solului să rămână solid). Din cauza schimbărilor climatice, permafrostul se încălzește. Încălzindu-se, se degajă bule de hidrați de metan, care, aflate aproape de suprafața pământului, revin în stare gazoasă și astfel se produce explozia, au explicat specialiștii geologi.

Cam același fenomen este „vinovat” acum și de producerea „cocoașelor” filmate de echipa BBC.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preotul care a oficiat parastasul lui Navalnîi a fost dat afară din biserică și nu mai are voie să slujească timp de trei ani

Putin îi ceartă pe guvernatorii care nu evacuează zonele afectate de inundații. Localnicii se tem de jafuri și nu pleacă din casele lor

Putin trimite oficiali cu elicopterul în regiuni izolate, printre reni, ca să fie votat anticipat: „În total, au votat patru alegători”

Accesul mamei şi avocaţilor lui Navalnîi la cadavrul acestuia, refuzat pentru a treia zi la rând. „Nu au fost lăsați să intre”

Partenerii noștri