Live

VIDEO Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt pentru a treia oară într-un an

Data publicării:
Kilauea este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Sursa: captură YouTube

Vulcanul Kilauea, situat în Insula Mare din Hawaii, a început să erupă duminică după-amiază. Fluxul de lavă este limitat pentru moment la zona de la baza craterului, a precizat Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite.

În imaginile surprinse pe Webcam se pot vedea fisuri la baza craterului, din care se revarsă lavă.

Agenţia pentru managementul situaţiilor de urgenţă din Hawaii a scris pe platforma X (fostă Twitter) că erupţia „nu reprezintă o ameninţare pentru locuitori”, deşi particulele şi gazele vulcanice ar putea genera probleme pentru persoanele expuse, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Erupţia a fost precedată de o perioadă de activitate seismică intensă şi de „o escaladare rapidă” spre vârf, potrivit USGS.

Agenţia a ridicat nivelul de alertă pentru aeronave în zona Kilauea de la portocaliu la roşu şi analizează schimbarea nivelul alertei privind erupţia şi vulcanul de la „sub supraveghere” la „avertizare”.

Situat într-o zonă împrejmuită a Parcului Naţional Vulcanii din Hawaii, Kilauea este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. În 2019, o serie de seisme şi o erupţie majoră la Kilauea au dus la distrugerea a sute de locuinţe şi sedii de firme.

Vulcanul a mai erupt în ianuarie şi iunie anul acesta.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a aflat! Motivul pentru care soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de restricție împotriva fostului fotbalist

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă de tsunami în Indonezia după erupția vulcanului Ruang. Imagini cu norul de cenușă de un kilometru și fulgere deasupra craterului

Sute de persoane evacuate după erupţia vulcanului Ruang din Indonezia. A fost ridicat nivelul de alertă

Unul dintre statele SUA nu poate fi protejat de NATO în cazul în care este atacat. Experții se tem că asta ar putea încuraja China

La un pas de dispariție. Cum au supraviețuit oamenii uneia dintre cele mai puternice erupții vulcanice din istoria Pământului

Partenerii noștri