VIDEO Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt pentru a treia oară într-un an

Data publicării:
Kilauea este unul dintre cei mai activi vulcani din lume.
Kilauea este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Sursa: captură YouTube

Vulcanul Kilauea, situat în Insula Mare din Hawaii, a început să erupă duminică după-amiază. Fluxul de lavă este limitat pentru moment la zona de la baza craterului, a precizat Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite.

În imaginile surprinse pe Webcam se pot vedea fisuri la baza craterului, din care se revarsă lavă.

Agenţia pentru managementul situaţiilor de urgenţă din Hawaii a scris pe platforma X (fostă Twitter) că erupţia „nu reprezintă o ameninţare pentru locuitori”, deşi particulele şi gazele vulcanice ar putea genera probleme pentru persoanele expuse, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Erupţia a fost precedată de o perioadă de activitate seismică intensă şi de „o escaladare rapidă” spre vârf, potrivit USGS.

Agenţia a ridicat nivelul de alertă pentru aeronave în zona Kilauea de la portocaliu la roşu şi analizează schimbarea nivelul alertei privind erupţia şi vulcanul de la „sub supraveghere” la „avertizare”.

Situat într-o zonă împrejmuită a Parcului Naţional Vulcanii din Hawaii, Kilauea este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. În 2019, o serie de seisme şi o erupţie majoră la Kilauea au dus la distrugerea a sute de locuinţe şi sedii de firme.

Vulcanul a mai erupt în ianuarie şi iunie anul acesta.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri