Live

Video&Foto Volodimir Zelenski s-a dus să vadă cu ochii lui masacrul de la Bucha: „Să arătați lumii ce face Federația Rusă aici”

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski a vizitat personal localitatea Bucha, unde forțele ruse sunt învinovățite de un masacru asupra populației civile Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers luni în orașul Bucha, acolo unde cadavrele a sute de civili au fost găsite împrăștiate pe străzi, după ce armata rusă s-a retras. A fost pentru prima oară de la începutul războiului când președintele ucrainean a ieșit din Kiev.

Președintele ucrainean a purtat o vestă antiglonț și a fost însoțit de personal militar. Vizibil marcat de ceea ce a văzut, el a vorbit cu localnicii și a inspectat drumul pe care o coloană rusă a fost prinsă în ambuscadă.

„În fiecare zi, pe măsură ce luptătorii noștri intră și recuceresc teritoriul, o să vedeți ce s-a întâmplat”, le-a spus a liderul ucrainean reporterilor care l-au însoțit în orașul devastat de lupte. „Vrem cu adevărat ca voi să arătați lumii ce s-a întâmplat aici, ce au făcut forțele ruse, ce a făcut Federația Rusă în Ucraina pașnică”, a declarat președintele reporterilor.

„Au tratat oamenii mai rău ca animalele”

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de război și genocid pentru ororile de la Bucha.

„Ceea ce vedeți în jurul vostru, ceea ce au făcut cu acest oraș frumos este o caracteristică a armatei ruse, care a tratat oamenii mai rău decât animalele. Aceasta este o crimă de război și va fi recunoscută de lume drept genocid. Știm că mii de oameni au fost uciși și torturați. Știm că femeile au fost violate și copiii au fost uciși. Acesta este genocid”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

Dar, în același timp, el a transmis că ucrainenii vor continua eforturile diplomatice, pentru că țara sa „trebuie să aibă pace”, relatează BBC.

Întrebat de corespondentul BBC dacă în aceste condiții mai sunt posibile discuțiile de pace cu Rusia, președintele ucrainean a răspuns: „Da, pentru că Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa, în secolul 21. Vom continua eforturile diplomatice şi militare”, a promis liderul de la Kiev.

„Cred că va fi pace pe teritoriul Ucrainei. Ucraina nu poate trăi în război. Ne aflăm în Europa, suntem în secolul al XXI-lea și căutăm pacea. Suntem demni și merităm să obținem pacea. Acești oameni și armata noastră au demonstrat asta. Victoria poate fi obținută în format diplomatic, în paralel cu eforturile de luptă ale armatei noastre. Armata noastră își demonstrează capacitatea de luptă în fiecare zi, dar nu este ușor și nu vrem să pierdem milioane de oameni. Prin urmare, trebuie să existe un fel de dialog”, a explicat Volodimir Zelenski.

„Am văzut cu ochii mei Bucha, Irpin, Stoianka, după ocupație. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a le readuce la viață cât mai curând posibil”, a promis președintele într-un mesaj postat ulterior pe contul de Facebook. „Avem oameni puternici, buni și dârzi. Încă o dată, m-am convins de acest lucru în timpul unei discuții la centrul de acordare a asistenței umanitare la Bucha”, a mai spus Zelenski.

Editor : I.C | L.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski spune că rușii se pregătesc de „o nouă ofensivă”: „Ne aflăm în fața unei noi etape a războiului”

Geoană, despre situația din Ucraina: „Nu va fi Al Treilea Război Mondial, dar ne îndreptăm către un război prelungit”

Şoigu anunţă că forţele ucrainene se retrag de pe toată linia frontului. Cât teritoriu a ocupat Rusia în Ucraina de la începutul anului

Scholz explică de ce nu vrea să le dea ucrainenilor rachete Taurus: „Nu poți chiar să le dai toate armele tale tuturor”

Partenerii noștri