Live

Zonele însorite, asociate cu mai puţine decese provocate de COVID-19. Care este efectul luminii solare asupra coronavirusului

Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

Zonele însorite „sunt asociate cu mai puţine decese provocate de COVID-19", este concluzia cercetătorilor de la Universitatea Edinburgh care au analizat datele furnizate de  ţări grav afectate de pandemia de COVID-19, precum Marea Britanie, Italia şi Statele Unite.

Autorii noului studiu, publicat în British Journal of Dermatology, afirmă că "o expunere ambientală mai mare la UVA (radiaţia ultravioletă A)" este "asociată cu o mortalitate mai mică asociată COVID-19".

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh au comparat numărul de decese asociate maladiei COVID-19 în Statele Unite din ianuarie 2020 până în aprilie 2020 cu nivelurile UV (raze ultraviolete) din aproape 2.500 de districte americane, înainte de a aplica aceeaşi metodologie pentru alte două ţări, Marea Britanie şi Italia.

Statele Unite, Marea Britanie şi Italia au raportat unele dintre cele mai mari bilanţuri de decese asociate pandemiei de COVID-19 din lume, atât pe cap de locuitor, cât şi în cifre absolute, însă numărul de decese a scăzut semnificativ în aceste ţări în lunile de vară. Cele mai multe ţări din Asia şi din Africa au raportat numere relativ mici de decese pe cap de locuitor pe întreaga durată a pandemiei de COVID-19.

"Relaţia dintre mortalitatea COVID-19, anotimp şi latitudine a fost destul de izbitoare; prin acest studiu noi oferim o explicaţie alternativă pentru acest fenomen", a declarat Chris Dibben, coautor al cercetării, citat de Agerpres.

Autorii studiului au spus că au încercat să măsoare un posibil impact al vitaminei D, citată pe scară largă drept un inhibitor pentru COVID-19 şi denumită "vitamina soarelui", întrucât organismul uman o sintetizează în cantităţi mai mari atunci când pielea este expusă la lumina solară.

"Expunerea la soare ar putea să reducă decesele de COVID-19 într-o manieră independentă faţă de vitamina D", au adăugat cercetătorii scoţieni.

Alte studii recente au consolidat teoria potrivit căreia petrecerea timpului în aer liber scade probabilitatea de dezvoltare a maladiei COVID-19.

Luni, oficialii irlandezi din domeniul sănătăţii au anunţat că doar 0,1% din totalul cazurilor de coronavirus din Irlanda ar putea fi asociate cu activităţi desfăşurate în aer liber, însă multe dintre aceste activităţi sunt interzise în prezent din cauza celui de-al treilea lockdown decretat în această ţară din cauza pandemiei de COVID-19. 

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Speranţa de viaţă a scăzut cu un an şi jumătate la nivel mondial în timpul pandemiei Covid-19 (studiu)

Procesul României cu Pfizer: A fost stabilit calendarul procedural. Compania cere plata pentru 29 de milioane de doze de vaccin

Cîțu, despre scandalul vaccinurilor anti-Covid: „PSD a cumpărat 40 de milioane de doze în 2022. Toate țările au avut mai multe doze”

Managerul Spitalului „Victor Babeş”: Suntem la capacitate maximă, este totul ocupat. Secția de copii e plină

Partenerii noștri