Live

Cristian Presură explică de ce toate virusurile SARS-CoV-2 din lume ar încăpea într-o doză de suc

Data actualizării: Data publicării:
Toată cantitatea de virusuri SARS-CoV-2 din lume ar încăpea într-o doză de suc, a calculat un matematician Foto: Guliver/GettyImages

Toate particulele SARS-CoV-2 existente în lume încap cu ușurință într-o singură doză de suc, pentru că echivalează cu o cantitate de 160 de ml. Este rezultatul unui calcul făcut de un profesor de biomatematică din Marea Britanie. Matematicianul a pornit de la ipoteza că în orice moment în lume există în jur de 2 quintilioane, echivalentul a 2 miliarde de miliarde de particule virale de SARS-CoV-2.

Este uimitor să constatăm că tot necazul, disfuncționalitățile, dificultățile și pierderile de vieți omenești de pe această planetă vin dintr-o cantitate atât de mică.

De la începutul pandemiei, peste 109 milioane de oameni s-au infectat și 2,4 milioane au murit din cauza COVID-19.

Fizicianul Cristian Presură a arătat la Digi24 cum se explică acest aparent paradox. El spune că aceste virusuri sunt foarte mici, dar putem să calculăm cam câte virusuri sunt în circulație, pentru că în fiecare zi știm că aproximativ 3 milioane de oameni sunt infectați și atunci când un om este infectat la maximum, știm că el poartă câteva sute de miliarde de astfel de virusuri în trupul lui. Putem să calculăm acest număr de virusuri și obținem într-adevăr miliarde de miliarde de virusuri, un număr care este mai mare decât toate particulele de nisip de pe toate plajele mărilor

Cu toate acestea, dacă luăm virusurile și le punem pe toate împreună, ele încap într-o doză de suc. De ce încap? Pentru că sunt foarte, foarte, foarte mici.

„Am aici o monedă. Ca să vă exemplific cât de mici sunt virusurile, trebuie să mă întorc la cât de mic este un atom”, spune Cristian Presură (vezi video).

El propune un exercițiu de imaginație: corpul nostru ar fi mare cât planeta Pământ. Cât de mare este un atom din corpul nostru, în acest caz? Atunci, atomul respectiv ar avea mărimea unei monede.

Un virus conține aproximativ câteva sute de atomi, deci atunci virusul ar fi mare cam cât o sferă cu diametrul de un metru. Și aici vine efectiv surpriza: că un număr redus, la început, de aceste virusuri pot să distrugă în final corpul.

„De fapt, aici este lecția pe care o învățăm. Pentru că dacă corpul este mare cât o planetă, iar virusul este ca o minge mai mare, un număr restrâns de virusuri - și nu se știe precis în cazul SARS-CoV-2, dar în cazul, de exemplu, al norovirusului, știm că aproximativ 18 virusuri sunt suficiente să aducă infecția - deci, un număr de câteva zeci de bile așa de mari distrug întreaga planetă, practic. Deci, distrug întregul corp. Prin urmare, răspunsul este în felul următor: pe de o parte, virusurile sunt foarte mici, iar pe de altă parte, acest virus este foarte, foarte eficient”, și-a încheiat explicația fizicianul Cristian Presură. Urmăriți-i demonstrația în materialul video:

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Cea mai frumoasă femeie din lume” nu se mai ascunde! FOTO Prima apariție: ”Iubitul misterios a fost demascat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Oamenii transmit mai multe boli animalelor decât invers. Avertismentul experților

Superbacteriile vor ajunge să ucidă 10 milioane de oameni pe an. Unul dintre cei mai vechi prădători din natură ar putea fi soluția

Partenerii noștri