Oamenii transmit mai multe boli animalelor decât invers. Avertismentul experților

Data publicării:
porci
Experții atrag atenția că studiul arată cu adevărat impactul oamenilor asupra mediului și animalelor. FOTO: Shutterstock

Unele dintre cele mai mortale boli au provenit de la agenți patogeni care au sărit de la animale la oameni, însă, un nou studiu arată că, de fapt, oamenii au transmis animalelor mai multe virusuri decât s-a întâmplat invers, transmite Reuters.

O analiză a tuturor secvențelor genomului viral disponibile public a oferit un rezultat surprinzător: oamenii transmit mai multe virusuri, aproximativ de două ori mai multe, animalelor decât ne dau ele nouă.

Cercetătorii au analizat aproape 12 milioane de genomuri virale și au detectat aproape 3.000 de cazuri de virusuri care sar de la o specie la alta. Dintre acestea, 79% au implicat un virus care trece de la o specie de animale la o alta. Restul de 21% au implicat oameni. Dintre acestea, 64% au fost transmisii de la om la animal, cunoscute sub numele de antroponoză, iar 36% au fost transmisii de la animal la om, numite zoonoză.

Animalele afectate de antroponoză au inclus animale de companie, cum ar fi pisici și câini, animale domestice, cum ar fi porci, cai și bovine, păsări, precum găini și rațe, primate, precum cimpanzeii, gorilele și maimuțele și alte animale sălbatice.

Experții atrag atenția că studiul arată cu adevărat impactul oamenilor asupra mediului și animalelor

Animalele sălbatice, în special, au fost mult mai susceptibile de a experimenta transmiterea de la om la animal decât invers.

„Acest lucru evidențiază cu adevărat impactul nostru enorm asupra mediului și animalelor din jurul nostru”, a declarat Cedric Tan, specialist în biologie, autorul principal al studiului publicat săptămâna aceasta în revista Nature Ecology & Evolution.

Oamenii și animalele sunt gazde pentru nenumărați microbi care pot sări la o altă specie prin contact. Studiul a analizat transmisiile virale care implică toate grupurile vertebrate: mamifere, păsări, reptile, amfibieni și pești.

„Virusurile pot sări între diferite specii prin aceleași moduri de transmitere care se aplică oamenilor, inclusiv contactul direct cu fluidele infectate sau mușcătura altor specii, printre altele. Cu toate acestea, înainte ca un virus să poată sări într-o nouă gazdă, acesta trebuie fie să posede deja setul de instrumente biologice, fie să dobândească adaptări specifice gazdei, pentru a intra în celulele noilor specii gazdă și a le exploata resursele”, a spus Tan.

De-a lungul mileniilor, pandemiile care au ucis milioane de oameni au fost cauzate de agenți patogeni, cum ar fi virusuri, bacterii și ciuperci care au trecut la oameni de la animale. Zoonoza a fost principala preocupare în ceea ce privește bolile infecțioase emergente periculoase.

„Micile focare de boli zoonotice sunt probabil destul de frecvente, chiar dacă ratăm marea majoritate a acestora, dar epidemiile în toată regula tind să fie evenimente rare, evolutiv vorbind”, a declarat Francois Balloux, co-autorul studiului și director al Institutului de Genetică UCL.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri