Live

Cum a fost făcută prima mega-fotografie din istorie. Are 3.200 de megapixeli

Anca Grădinariu Data actualizării: Data publicării:
Senzori folosiți la realizarea primei fotografii de 3.200 de megapixeli din lume Foto: SLAC

Oamenii de știință au reușit să facă primele fotografii de 3.200 de megapixeli din istorie. Aceste fotografii vor ajuta la descifrarea misterelor Universului.

Oamenii de știință de la National Accelerator Laboratory din California au făcut prima poză digitală de 3.200 de megapixeli din lume, cu ajutorul unui dispozitiv imagistic avansat, construit să exploreze Universul.

„Vom măsura și vom cataloga 20 de miliarde de galaxii”, a declarat Steven Kahn, director la observatorul astronomic Vera C. Rubin din Chile.

Observatorul este locul în care cea mai mare cameră digitală din lume va deveni piesa de rezistență într-un efort monumental de a mapa cerul nopții. Camera va petrece 10 ani captând cele mai detaliate imagini ale Universului de până acum. „Cea mai mare parte din cerul nocturn n-a fost explorată niciodată de telescoape”, spune Kahn. „Și nicio părticică din cer n-a fost fotografiată cu o asemenea cadență, secvențialitate, fidelitate și durată. Doar așa putem vedea cum se schimbă lucrurile”, a arătat cercetătorul.

Echipa care lucrează la aparatul de fotografiat a completat un plan focal, care e o matrice cu senzori de imagine mai mare de 600 de cm. Prin comparație, lungimea focală la o cameră iPhone 11 este de 26 de milimetri.

Șase luni a durat ca echipa ca să asambleze senzorii, în mare parte din cauză că pot crăpa cu ușurință dacă se ating unul de celălalt în timpul procesului de instalare.

Cum această cameră nu este încă complet construită, oamenii de știință s-au folosit de un proiector cu cameră obscură ca să testeze planul focal. Ei au fotografiat mai multe lucruri: o imagine a savantei Vera C. Rubin - cea care a dat numele observatorului -, echipa care lucrează la cameră și capul unui broccoli.

Cercetătorii speră că aceste fotografii de 3.200 de pixeli sunt doar începutul unei aventuri care ne va dezlega misterele Universului.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cei mai importanți cosmologi se întâlnesc la Londra ca să pună la îndoială ceea ce știm despre univers

Povestea emoționantă a unei cățelușe rătăcite. A fost găsită după 9 luni, la aproape 4.000 de km distanță de casă

O adolescentă din California a fost ucisă tocmai de polițiștii care încercau să o salveze

Voyager-1 a transmis un semnal surpriză îmbucurător spre echipa de la NASA, după patru luni de „tăcere”

Partenerii noștri