Live

Cel mai rece loc din Univers

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Cel mai rece loc din universul cunoscut este pe Staţia Spaţială Internaţională. Specialiştii au trimis acolo un mic laborator care a început deja să producă nori de atomi ultra-reci.

Aparatul este singurul de acest fel instalat în spaţiu şi cel mai compact construit vreodată. A fost trimis pe laboratorul spaţial în luna mai şi de atunci fizicienii au făcut mai multe experimente cuantice în microgravitate.

Ei au reuşit să răcească atomii de rubidiu până la 100 nanoKelvin, adică zece milionimi dintr-un grad Kelvin, puţin peste zero absolut, cea mai mică temperatură posibilă.

La aceste temperaturi, se obţine o stare unică de agregare a materiei, numită condensat Bose-Einstein, când atomii nu se mai separă, ci se unesc într-un singur obiect cuantic.

Experţii cred că vor putea observa aceste particule mai mult timp, chiar şi şase ore pe zi şi speră că vor putea înţelege mai multe despre materie şi energia întunecată.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Politico: Cum vrea Moldova să răstoarne regimul marionetă de la Tiraspol al Rusiei. Economia Transnistriei se va prăbuși peste noapte

Sebastian Burduja spune că ucrainenii au plătit de fiecare dată când au primit energie din România: Nu au fost făcute discounturi

Burduja: Eurostat confirmă că românii plătesc printre cele mai mici preţuri la energie din Uniunea Europeană

(P) Comunitățile de energie, soluție pentru costuri mai mici în tranziția energetică

Partenerii noștri