Live

Cercetătorii au descoperit primul virus „vampir”: „Când l-am văzut, nu mi-a venit să cred”

Data actualizării: Data publicării:
Bacteriofagii sunt printre cele mai des întâlnite organisme de pe Pământ; pot fi milioane de astfel de microbi într-un gram de pământ. Foto: Profimedia Images

În luna martie a anului 2020, Tagide deCarvalho a văzut ceva cu adevărat straniu – ceva ce probabil niciun alt om de știință nu mai văzuse până atunci: un virus cu un alt virus mai mic atașat de „gâtul” lui, relatează Washington Post.

Cei doi microbi sunt amândoi bacteriofagi – virusuri care infectează bacterii – și au fost descoperiți într-o grămadă de pământ din Poolesville în statul american Maryland. Bacteriofagii sunt printre organismele cele mai des întâlnite de pe Pământ; pot fi milioane de astfel de microbi într-un gram de pământ.

Dar, cu ajutorul unui microscop special, care folosește fascicule de electroni pentru a captura imagini, deCarvalho a surprins un moment cu adevărat bizar, simțindu-se ca un fotograf de natură sălbatică ce surprinde un animal în timp ce manifestă un comportament pe care nimeni nu l-a putut anticipa.

„Puteam să văd practic sute dintre ei având acest mic [virus] atașat de gât și era clar că nu era ceva întâmplător”, a spus deCarvalho, care lucrează la Universitatea din Maryland (UMBC). „Știm că virusurile pot face niște lucruri uimitoare și interesante, dar asta este o nouă chestie pe care nimeni nu ar fi putut să o prevadă.”

Virusul mai mic, numit MiniFlayer, a pierdut abilitatea de a face copii ale sale în interiorul celulelor, cum este normal pentru virusuri să se reproducă. Așa că evoluția a creat o soluție inteligentă pentru a rezolva această problemă precum un parazit.

Virusul vampir se atașează de un virus mai mare și pătrunde împreună cu acesta în celulele pe care le infectează. Captură foto: eurekalert / Tagide deCarvalho

MiniFlayer profită de un alt virus, numit MindFlayer, agățându-se de gâtul lui, iar când pătrund împreună în celule, MiniFlayer folosește mașinăria genetică a partenerului său pentru a se înmulți.

„Când am văzut asta, am zis: 'nu-mi vine să cred'. Nimeni nu a mai văzut vreodată un bacteriofag – sau orice alt virus – care să se atașeze de un alt virus”, a mai spus deCarvalho, potrivit The Independent.

Ce este acest comportament? O îmbrățișare? O sugrumare? DeCarvalho compară relația dintre cele două virusuri cu a face autostopul.

Ivan Erill, unul dintre colegii lui deCarvalho de la UMBC, asemuiește comportamentul cu cel al unui vampir care își înfige dinții în prada sa. Nu este o analogie perfectă, dar uneori, când descoperă un MindFlayer singuratic, oamenii de știință pot observa „urmele mușcăturii” acolo unde „vampirul” a fost atașat.

„Virusurile fac orice. Sunt cele mai creative forțe ale naturii”, a spus Erill. „Dacă ceva este posibil, ele vor găsi o cale de a face acel lucru. Dar nimeni nu a anticipat că vor face ceva de genul ăsta.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Schimbările climatice întreţin şi alimentează bolile infecţioase (studiu)

SUA pregătesc următoarea generație de „avioane ale apocalipsei”, proiectate pentru a rezista unui război nuclear

Nikki Haley ar putea să fie nominalizată pentru funcția de vicepreședinte de echipa lui Donald Trump (Axios)

SUA anunță un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina

Partenerii noștri