Live

Foto Hubble a fotografiat o „creșă stelară” și a surprins fenomenele astronomice extrem de violente care se manifestă la nașterea stelelor

Data publicării:
Apariția stelelor nou-născute este violentă, așa cum o arată imaginea obiectelor Herbig-Haro HH 1 și HH 2 surprinsă de telescopul spațial Hubble. Foto: ESA/Hubble & NASA, B. Reipurth, B. Nisini.

Apariția stelelor nou-născute este violentă, așa cum o arată imaginea surprinsă de telescopul spațial Hubble, cu obiectele Herbig-Haro HH 1 și HH 2. Ambele sunt în constelația Orion și se află la aproximativ 1.250 de ani lumină de Pământ, scrie nasa.gov. În fotografia de mai jos, HH 1 este norul luminos deasupra stelei strălucitoare din dreapta sus a imaginii, iar HH 2 este norul din stânga jos.

În timp ce ambele obiecte Herbig-Haro sunt vizibile, sistemul stelar tânăr responsabil de crearea lor se ascunde vederii, fiind învăluit în norii groși de praf din centrul imaginii. Cu toate acestea, un flux de gaz de la una dintre aceste stele țâșnește din norul întunecat și este vizibil ca un jet strălucitor. Astronomii au crezut inițial că steaua strălucitoare dintre acel jet și norul HH 1 este sursa acestor jeturi, dar de fapt s-a dovedit a fi o stea dublă care s-a format în apropiere.

Obiectele Herbig-Haro sunt aglomerări strălucitoare găsite în jurul unor stele nou-născute. Ele se formează atunci când jeturile de gaz aruncate spre exterior de acești aștri tineri se ciocnesc cu gazele și praful din jur, la viteze incredibil de mari. În 2002, observațiile Hubble au arătat că părți din HH 1 se deplasează cu mai mult de 400 de kilometri pe secundă.

Hubble a surprins această „creșă stelară” turbulentă, folosind 11 filtre diferite. Fiecare dintre aceste filtre este sensibil doar la o mică parte a spectrului electromagnetic și le permit astronomilor să identifice procese interesante care emit lumină pe anumite lungimi de undă.

În cazul HH 1 și 2, două grupuri de astronomi au solicitat date adunate de telescopul spațial Hubble pentru două studii diferite. Primul a cercetat structura și mișcarea obiectelor Herbig-Haro vizibile în această imagine, oferind astronomilor o mai bună înțelegere a proceselor fizice care au loc atunci când fluxurile de gaze ale stelor tinere se ciocnesc cu gazul și praful din jur. Al doilea studiu a investigat fluxurile în sine, pentru a pune bazele observațiilor viitoare făcute de telescopul spațial James Webb. Acesta, cu capacitatea sa de a privi dincolo de norii de praf care învăluie stelele tinere, va revoluționa studiul apariției noilor aștri.

Obiectele Herbig-Haro îi ajută pe astronomi să înțeleagă interacțiunile turbulente din pepinierele stelare – și înlesnesc identificarea locației stelelor invizibile pentru ochiul uman.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A fost frânt!" Le-a cerut coechipierilor să nu-i paseze în meciul cu Manchester City și englezii au aflat totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce se întâmplă când cazi într-o gaură neagră? Simulare realizată de un supercomputer NASA

Astronomii au găsit, în sfârşit, o planetă asemănătoare Pământului, care are și atmosferă. De ce nu poate fi locuită 55 Cancri

Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti către Transnistria: „Nu vrem ca lucrurile să explodeze”

Nava spațială creată de Boeing n-a fost lansată nici azi. Numărătoarea inversă a fost oprită cu două ore înainte de decolare

Partenerii noștri