Live

Primul tratament al unor boli ereditare, care utilizează „foarfeca moleculară”, autorizat în SUA. Ce este tehnologia CRISPR

Data publicării:
Foto: Profimedia

Autorităţile sanitare din Statele Unite au autorizat vineri două tratamente împotriva drepanocitozei, o boală genetică şi ereditară a sângelui. Unul dintre ele folosește în premieră „foarfeca moleculară” CRISPR, o tehnologie de editare a genomului uman.

„Aceste tratamente reprezintă un progres major în domeniul terapiei genice pentru pacienţii care suferă de anemie falciformă (drepanocitoză), o boală a sângelui rară şi invalidantă, care afectează aproximativ 100.000 de persoane în Statele Unite”, a declarat într-o conferinţă de presă Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare şi Cercetare Biologică din cadrul Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA), potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Potenţialul acestor produse de a transforma viaţa pacienţilor care trăiesc cu drepanocitoză este uriaş”, a adăugat el.

Dezvoltarea acestor „foarfeci moleculare” le-a adus premiul Nobel pentru chimie cercetătoarei franceze Emmanuel Charpentier şi cercetătoarei americane Jennifer Doudna în 2020.

Cum funcționează tehnologia CRISPR

Tehnologia CRISPR a revoluţionat manipularea genomului prin precizia sa şi prin uşurinţa ei mai mare de utilizare în raport cu instrumentele anterioare.

Cele două tratamente aprobate vineri în Statele Unite, Casgevy şi Lyfgenia, au fost evaluate în cadrul unor studii clinice şi au fost aprobate de FDA pentru pacienţi cu vârste de peste 12 ani.

Tratamentul Casgevy a fost deja autorizat în luna noiembrie de autorităţile sanitare din Regatul Unit.

Celulele pacientului sunt modificate cu ajutorul tehnologiei CRISPR, apoi sunt din nou transplantate în organismul pacientului.

Drepanocitoza îi afectează în special pe afro-americani, a subliniat FDA.

Anemia cronică, crizele dureroase acute şi riscul crescut de infecţie se numără printre cele mai frecvente simptome ale drepanocitozei. Repercusiunile bolii, inclusiv afectarea organelor vitale, pot fi grave sau chiar fatale.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Șocant”: au decis să divorțeze, după 12 ani! ”Cea mai frumoasă femeie din lume” crede că urmează o altă ”lovitură”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stilul de viață sănătos poate „învinge” genele proaste. Cum putem trăi mai mult cu cinci ani (studiu)

ADN-ul prelevat de la vechii europeni dezvăluie originea surprinzătoare a sclerozei multiple. De ce sunt mai înalți europenii nordici

Liliecii ar putea deţine secretul pentru a învinge cancerul (studiu)

Ce este „genomul întunecat”. Finanţare de peste 50 de milioane de euro pentru înțelegerea completă a ADN-ului uman

Partenerii noștri