Live

Specia misterioasă care își îngropa morții și sculpta simboluri cu 100.000 de ani înainte de primii oameni moderni

Data actualizării: Data publicării:
Echipa de „astronauți subterani” ai paleoantropologului și exploratorului National Geographic Doctor Lee Berger au descoperit rămășițele unui grup de adulți și copii din specia Homo naledi așezați în poziție fetală și acoperiți cu pământ. Foto: Profimedia Images

Cercetătorii au găsit dovezi care demonstrează că membri ai unei specii misterioase de oameni arhaici își îngropau morții și sculptau simboluri pe pereții grotelor în care trăiau cu mult timp înainte ca oamenii moderni să facă același lucru, scrie CNN.

Creierul acestei specii dispărute, cunoscută sub numele de Homo naledi, avea doar o treime din dimensiunea creierului omului modern.

Descoperirea ar putea schimba felul în care înțelegem evoluția omului pentru că, până acum, un astfel de comportament era asociat doar cu speciile cu un creier mai dezvoltat, precum Homo sapiens și omul de Neaderthal.

Primele fosile de Homo naledi au fost descoperite în sistemul de peșteri Rising Star din Africa de Sud în timpul excavațiilor realizate în 2013. Sistemul face parte din Leagănul omenirii din Africa de Sud, o zonă inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Fosilele descoperite în aceste peșteri îi ajută pe cercetători să dezvăluie întreaga poveste a evoluției umane.

Echipa de „astronauți subterani” ai paleoantropologului și exploratorului National Geographic Doctor Lee Berger a descoperit rămășițele unui grup de adulți și copii din specia Homo naledi așezați în poziție fetală în depresiunile din peșteră și acoperiți cu pământ.

Cele mai vechi înmormântări ale membrilor speciei de Homo sapiens au avut loc abia cu 100.000 de ani mai târziu.

În timpul excavațiilor, cercetătorii au descoperit și o serie de simboluri sculptate în pereții peșterii care au fost făcute acum 241.000-335.000 de ani. Echipa vrea să continue testele pentru a putea stabili cu mai mare exactitate perioada în care au fost realizate simbolurile.

Printre simbolurile sculptate de Homo naledi se numără hașuri încrucișate, cât și alte forme geometrice. Simboluri similare găsite în alte peșteri au fost sculptate de primii Homo sapiens acum 80.000 de ani și de Neanderthali acum 60.000 de ani și sunt considerate a fi moduri prin care acești hominizi înregistrau și împărtășeau informații.

Descoperirea nu arată doar că oamenii nu sunt unici în privința dezvoltării acestor tipuri de practici, dar nici măcar nu au fost inventatorii lor, potrivit lui Berger.

Descoperirea ar putea schimba felul în care înțelegem evoluția omului pentru că, până acum, un astfel de comportament era asociat doar cu speciile cu un creier mai dezvoltat, precum Homo sapiens și omul de Neaderthal. Foto: Profimedia Images

Explorarea sistemului labirintic de peșteri Rising Star nu este pentru cei slabi de inimă.

Echipa a cartografiat până acum peste 4 kilometri din aceste peșteri, care au o adâncime verticală de 100 de metri și se extind pe o distanță de 200 de metri. Sistemul include hăuri abrupte foarte periculoase și pasaje extrem de înguste.

Berger a spus că a trebuit să slăbească 25 de kilograme ca să exploreze încăperile sistemului carstic.

„A fost cea mai groaznică și minunată experiență din viața mea”, a spus Berger. „Aproape că am murit când am ieșit de acolo, dar este clar că s-a meritat pentru a face aceste descoperiri. Dar, cred că o parte importantă, însă, este faptul că această călătorie nu ar fi fost nici pe departe la fel de dificilă pentru Homo naledi”.

Homo naledi se aseamănă în anumite privințe cu oamenii: mergea drept și putea să mânuiască obiecte. Dar, membrii acestei specii aveau capul mai mic, o statură mai mică și erau mai zvelți, dar mai puternici.

Descoperirea arată că oamenii nu doar că nu sunt unici în privința dezvoltări acestor tipuri de practici, dar nu au fost nici măcar inventatorii lor. Foto: Profimedia Images

Echipa de cercetători este de părere că Homo naledi și nu Homo sapiens sunt responsabili pentru sculpturile de pe pereți pentru că nu există nicio dovadă că oamenii au fost vreodată în acele peșteri. Nu se știe dacă simbolurile erau folosite ca un tip de limbaj sau de comunicare între membrii speciei.

„Ceea ce putem spune este că aceste desene geometrice realizate în mod intenționat aveau un sens pentru naledi”, a explicat exploratorul și specialistul în biocultură Agustín Fuentes. „Asta înseamnă că dedicau mult timp și efort și își riscau viețile pentru a grava aceste lucruri în aceste locuri în care îngropau cadavre”.

Descoperirea legată de naledi arată că un creier mai mare nu poate fi singurul element de legătură cu un comportament complex ca cel demonstrat de oamenii moderni.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

FOTO Chipul unei femei de Neanderthal care a trăit acum 75.000 de ani a fost recreat pe baza unui craniu

Cele mai vechi unelte din piatră din Europa au fost descoperite aproape de granița României și au 1,4 milioane de ani

Urme de paşi umani de acum 100.000 de ani au fost descoperite pe o plajă din Maroc

Un os de bebeluș Homo sapiens, descoperit într-o peşteră locuită de Neanderthalieni. Noi ipoteze privind trecutul nostru

Partenerii noștri