Live

Lucian Heiuș, președintele ANAF, interviu exclusiv pentru Digitalio

Data publicării:
Lucian Ovidiu Heiuş, preşedintele ANAF. Foto: George Călin/ Inquam Photos

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a vorbit în exclusivitate pentru DIGITALIO despre pașii pentru digitalizarea instituției, dar și despre provocările pe care ANAF le are în perspectiva modernizări relației cu contribuabilii.

Potrivit șefului ANAF, instituția pe care o conduce trece printr-un „amplu proces de modernizare” care include și digitalizarea serviciilor oferite și a platformelor pe care ANAF le utilizează. Ținta este ca, în următorii trei ani curpinși în marja finanțărilor disponibile prin PNRR, dotările existente să fie duse la „un nivel superior”, susține Lucian Heiuș.

„În acești bani care sunt finanțați de UE prin PNRR avem atât platforme specifice cât și dotări cu echipamente tehnologice.

Putem să discutăm despre o mare platformă de analiză a riscurilor – Big Data, care va fi o bază foarte mare de informații din care vom putea să extragem și să identificăm acolo unde se produce evaziunea fiscală și să putem să ne direcționăm acțiunile către locurile în care se face marea evaziune fiscală.

Există și proiectul Sfera, care va însemna o gestionare mai bună a obligațiilor fiscale și prin care încercăm să aducem la nivel central toate bazele de date locale, să avem o imagine corectă și rapidă a obligațiilor pe care le au agenții economici, care ne ajută și pe noi, îi ajută și pe aceștia. (…)

Aceste transferuri de informații între contribuabili și ANAF să se facă într-un timp foarte rapid”, a declarat Lucian Heiuș.

Lucian Heiuș spune că vrea să dezvolte modul prin care transferul de informații dintre ANAF și agenții economici, în așa fel încât serviciile de informare a acestora de către instituție, pe de-o parte, dar și metodele de depunere a declarațiilor fiscale și de plată a impozitelor, pe de altă parte, să fie realizate cât mai optim și rapid cu putință.

„Vrem de asemenea ca SPV să fie dezvoltat, să aibă o nouă dinamică și o nouă fațetă de contact între noi și contribuabili. Vrem să dezvoltăm un schimb de informații permanent cu agenții economici. Să creștem serviciile de informare permanentă, de depunere cât mai ușoară a declarațiilor, de accesibilitate a plății impozitelor și taxelor”, a mai președintele ANAF.

Găsiți interviul integral pe Digitalio

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Simonis: România nu e pregătită peste noapte pentru cota progresivă. La fel și cu taxa pe lux. ANAF să se raporteze la un calcul al UAT

Guvernul amână taxa pe lux. Boloş: Impozitul de 0,5% pentru casele și mașinile scumpe, amânat până la 30 septembrie

Gabriel Resources și RMGC au deschis mai multe procese prin care contestă sechestrul pus de statul român pe acțiunile companiei

Fiscul spune că dacă nu primești bon fiscal la coafor sau frizerie poți cere să fii tuns gratis

Partenerii noștri