Live

Vesta inteligentă pentru bicicliști, creație a unor studenți români

Data actualizării: Data publicării:

O vestă inteligentă care să ajute bicicliștii să își semnalizeze mai bine prezența în trafic a fost realizată de câțiva studenți bucureșteni. Ar putea apărea pe piață chiar anul acesta.

Luca Știrbăț, student, povestește cum le-a venit ideea: „De fiecare dată când ieșeam în trafic, pe carosabil, ne era foarte frică. Treceau mașinile în viteză pe lângă noi sau ne ignorau sau nu ne dădeau suficientă prioritate când voiam să facem stânga sau dreapta și ne-am gândit că trebuie să vorbim aceeași limbă cu șoferii. Și semnalizarea e cea mai bună limbă, nu? La început de tot l-am făcut din carton și din plastic și o folie de textil foarte subțire pusă deasupra. Am folosit doar niște benzi de leduri și am pus sub un textil care avea mici găurele și puteai să vezi prin el. După aceea am apelat la un atelier de croitorie”.

Rezultatul final este această vestă foarte ușoară, care cântărește aproximativ 350 de grame. Este conectată la câteva butoane care trebuie prinse pe ghidonul bicicletei. În momentul în care utilizatorul își schimbă direcția sau oprește, luminile se vor aprinde și va fi observat mai ușor de ceilalți participanți la trafic.

Luca Știrbăț, student: „Peste tot în banda albă sunt benzi de leduri ascunse, iar înăuntru e practic creierul întregii operațiuni, care controlează nivelul de înclinație, viteza cu care mergi. Un microcontroller care se asigură că totul merge și funcționează împreună. Și o baterie. Ne uităm undeva la 4-5 zile de funcționare cu bateria, la o utilizare medie.

Să zicem că semnalizezi stânga mea, banda de leduri se aprinde de aici până aici și pe umeri. Aici avem două motoare de vibrații care, în momentul în care ai semnalizat, te anunță că s-a activat vesta pe spatele tău și că e cazul să faci mișcarea.

În momentul în care frânezi se aprinde tot dispozitivul roșu, ca să fie o suprafață cât mai mare vizibilă.

Poți să o folosești pe trotineta electrică, pe scuter, pe motocicletă, pe bicicletă. E waterproof, poate fi aruncată direct în mașina de spălat, fără nicio problemă”.

Studenții au muncit trei ani să ajungă la acest prototip. Au investit aproximativ 600 de euro din banii de buzunar, plus alte două mii pe care i-au primit pe o platformă de crowdfunding. Se așteaptă ca proiectul lor să iasă pe piață cel târziu în primăvara anului viitor și, pentru început, să coste în jur de 60 de euro.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un biciclist moare în accident rutier la fiecare două zile pe şoselele din România (UNSAR)

10 inventatori uciși de invenția, creația sau descoperirea lor

Sondaj: 65% dintre șoferii britanici spun că bicicliștii agresivi sunt o amenințare pentru siguranța lor

Cum funcționează roboții cu piele vie, invenția ce ar putea revoluționa multe domenii

Partenerii noștri