Un biciclist moare în accident rutier la fiecare două zile pe şoselele din România (UNSAR)

Data publicării:
pista de bicicleta cu insemnul desenat pe asfalt
În 2022, în România s-au înregistrat peste 3.500 de accidente uşoare cu biciclişti. Foto: Profimedia

Bicicliştii reprezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanţi la trafic din România, declară Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), ale cărei cifre arată că, anul trecut, un biciclist şi-a pierdut viaţa la aproape fiecare două zile într-un accident rutier. Numărul bicicliștilor răniți grav în accidente este mult mai mare.

„Bicicliştii reprezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanţi la trafic, din cauza expunerii directe la factorii de mediu, a lipsei protecţiei la impact şi a stabilităţii reduse a acestui tip de vehicule. Toate aceste aspecte determină o gravitate sporită a consecinţelor unui eventual accident. Astfel, din păcate, anul trecut s-au produs peste 600 de astfel de accidente, soldate cu decesul a 163 de persoane, rănirea gravă a 441 şi rănirea uşoară a altor 22 de persoane, potrivit datelor Poliţiei Române”, arată Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), potrivit News.ro.

De asemenea, în 2022 s-au înregistrat peste 3.500 de accidente uşoare cu biciclişti, cu sau fără vinovăţia conducătorilor vehiculelor, din care a rezultat rănirea uşoară a 3.586 de persoane.

„Acestea nu sunt simple statistici – ele înseamnă vieţi pierdute, familii destrămate şi un viitor întrerupt mult prea devreme. Este, deci, cu atât mai important să fim cât mai atenţi în trafic, dar şi să apelăm la soluţii adecvate de protecţie, precum poliţele de asigurare”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte și director general al UNSAR, potrivit sursei citate.

UNSAR a mai anunțat că a pus bazele Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră, invitând toate instituţiile şi organizaţiile care îşi doresc un viitor mai sigur pentru biciliști ă se alăture demersului.

„Coaliţia este un proiect de ţară care aduce laolaltă organizaţii diverse, companii şi autorităţi, cu un singur scop: creşterea nivelului de siguranţă pe şoselele din România şi reducerea numărului de victime ale accidentelor auto”, a precizat Claudiu Sofron, specialist asigurări auto în cadrul UNSAR.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri