Live

Criza climatică a adâncit inegalitățile dintre femei și bărbați. Violența și căsătoriile timpurii sunt doar două dintre probleme

Data actualizării: Data publicării:
Creșterea temperaturilor a fost legată de sănătatea materală mai proastă și de complicații în timpul sarcinii. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

ONU solicită mai multă atenție asupra politicilor care asigură protecția femeilor. Doar o treime dintre țările cu planuri de criză climatică includ acces la servicii de sănătate sexuală, maternală și a nou-născuților, arată raportul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), transmite The Guardian.

Doar o treime dintre țări includ sănătatea sexuală și reproductivă în planurile lor naționale de abordare a crizei climatice, a avertizat ONU.

Din cele 119 de țări care au publicat planuri de acest tip, doar 38 includ acces la servicii de contracepție, sănătate maternă și nou-născută și doar 15 fac referire la violența împotriva femeilor, potrivit unui raport publicat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Universitatea Queen Mary din Londra, marți.

Este primul raport care examinează dacă planurile climatice se referă la sănătatea reproductivă

Acesta solicită mai multor țări să recunoască impactul disproporționat al crizei climatice asupra femeilor și fetelor și să acționeze mai mult.

Creșterea temperaturilor a fost legată de sănătatea maternală mai proastă și de complicații în timpul sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional. Căldura extremă a fost asociată cu declanșarea nașterilor premature și cu o creștere a nașterilor cu feți morti.

Raportul spune că criza climatică a exacerbat inegalitățile existente. În estul și sudul Africii, de exemplu, ciclonii tropicali au deteriorat unitățile de sănătate, perturbând accesul la serviciile de sănătate maternală și contribuind la răspândirea bolilor transmise prin apă, cum ar fi holera.

Uraganele și secetele cresc riscurile de violență bazată pe gen și căsătoriile cu minore

Uraganele și secetele cresc riscurile de violență bazată pe gen și căsătorie între copii, a adăugat acesta, deoarece familiile aflate în stres sunt mai puțin capabile să întrețină fiicele și caută să le căsătorească timpuriu.

Angela Baschieri, consilier pentru populație și dezvoltare pentru UNFPA și unul dintre autorii raportului, a declarat: „Dacă ne uităm la planul de acțiune pentru femei și fete, planurile naționale arată că ar putea fi mai mult de lucru.”

„Știm că schimbările climatice afectează în mod disproporționat femeile și nu sunt neutre din punct de vedere al genului, așa că este nevoie să abordăm aceste lacune și impactul lor.”, a mai spus aceasta.

Este necesară construirea unor sisteme de sănătate rezistente la schimbările climatice

Raportul a evidențiat țările care iau măsuri. Paraguay, Seychelles și Benin au precizat necesitatea de a construi sisteme de sănătate rezistente la climă, care să permită femeilor să nască în siguranță și să aibă acces la servicii de sănătate.

Nouă țări, inclusiv El Salvador, Sierra Leone și Guineea, au inclus politici sau intervenții pentru a aborda violența bazată pe gen.

Doar Dominica a menționat necesitatea contracepției, în ciuda dovezilor privind întreruperile serviciilor de planificare familială în timpul dezastrelor legate de climă.

Vietnam este singura țară care recunoaște că căsătoriile copiilor au loc mai des în perioadele de criză, deoarece familiile încearcă să-și reducă povara economică (de exemplu, căsătoriile fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani au crescut la jumătate în Bangladesh în anii cu un val de căldură care durează o lună) .

„Clima ne aduce înapoi în lupta pentru egalitatea de gen. Propunerea noastră este să ne asigurăm că politica climatică recunoaște impactul diferențial asupra femeilor și ține cont de el în conceperea politicilor aferente”, a spus Baschieri.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cercetătorii au rezolvat misterul „copacului vieții”, străvechiul arbore care a apărut acum 21 de milioane de ani

Dezastrul economic provocat de schimbările climatice este de șase ori mai grav decât se credea (studiu)

Statul Florida elimină prin lege referinţele la schimbările climatice

WWF: Subvenţiile agricole acordate în Delta Dunării sunt dăunătoare atât naturii cât şi viitorului comunităţilor

Partenerii noștri