Live

Deșeuri periculoase din Marea Britanie, în portul Constanţa. Măsurile anunțate de Costel Alexe, ministrul Mediului

Data publicării:
Klaus Iohannis a semnat decretul privind demisia lui Costel Alexe. Foto: Inquam Photos / George Călin

Poluare penală în portul Constanţa Sud Agigea. Vameșii și procurorii au luat la verificat containerele britanice, odată ce aceste încărcături și-au pierdut statutul de liberă trecere după Brexit, iar descoperirile sunt îngrijorătoare: 16 containere cu deşeuri toxice, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand.

Acestea erau descărcate de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie. Procurorul care instrumentează cazul spune că acesta ar fi doar unul dintre transporturile suspecte, alte circa 50 de containere cu deşeuri ajungând în ţara noastră atunci când Marea Britanie era încă în Uniunea Europeană.

Ministerul Mediului s-a autosesizat și a cerut verificarea situației.

Costel Alexe, ministru Mediului: Referitor la cele 16 containere, ele evident că nu îndeplinesc cerințele legale de intrare în țară. Vineri seara ele au fost încărcate înapoi pe vapor și după acest caz am avut discuții cu Garda Națională de Mediu, unde colegii comisari au declanșat deja o campanie de control tematic la toate punctele de trecere a frontierei. Cazurile s-au înmulțit din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Avem discuții acum între instituții și vrem să deschidem camioanele de deșeuri care intră în țară, nu numai să ne uităm pe hârtii. Pentru că hârtiile pot spune că în camion sunt deșeuri reciclabile și ele pot fi de altă natura. Eu știu că astfel de transporturi trebuie controlate temeinic, tocmai ca România să nu ajungă să fie o groapă de gunoi a Europei.

Teodor Niță, procuror Parchetul Constanța: Atunci când au fost desfăcute containerele din multe zone curgea levigat, urât mirositor. Situație în care ne-a făcut să ne întrebam, ce Dumnezeu este în acele containere. Am găsit documente că erau tratate chimic cu niște substanțe toxice: permetrim, clorium fosfate și bernide... Nu știu ce înseamnă, dar oricum nu sună bine. Pe Wikipedia spun că sunt substanțe toxice. Tocmai ca să nu facă viermi până când se distribuie în România. Nu știu cât de toxic a fost aerul inhalat de lucrătorii de poliție și cei ai autorităților publice când au desfăcut aceste containere. Erau tratate chimic și ni le-au trimis noua în țară. Spre exemplu, erau biberoane sau bidoane pentru lapte, pentru copii care au fost ținute 22 de ore în permetrin. Sunt chestiuni care nu numai că te revolta, te și sperie.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Portul artificial american pentru transportul ajutoarelor umanitare în Gaza este pe jumătate construit

Oamenii de știință au reușit să producă „plasticul viu”. Cum ar putea salva materialul-minune planeta de la dezastru ecologic

Sebastian Burduja vrea ca Bucureştiul să devină port la Dunăre: „Nimeni nu a fost în stare în 34 de ani să facă asta”

Masca nu e o soluție contra prafului saharian. Beatrice Mahler explică ce poți face ca să te protejezi, mai ales dacă ai astm

Partenerii noștri