Live

Ţinutul Buzăului a devenit oficial geoparc internaţional UNESCO

Data actualizării: Data publicării:
Ţinutul Buzăului a devenit oficial geoparc internaţional UNESCO Foto: Profimedia

Ținutul Buzăului a obținut miercuri validarea oficială ca geoparc internațional UNESCO, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.

Membrii Biroului Executiv al UNESCO, reuniți la Paris, au votat pentru includerea Ținutului Buzăului pe lista geoparcurilor internaționale, fapt ce va oferi numeroase oportunități pentru dezvoltarea regiunii.

„Ținutul Buzăului, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort comun Geoparc Internațional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru județul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei și pentru întreaga Românie. Ținutul Buzăului, aflat la limita dintre dealuri și munți, este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de peste 1000 de kilometri pătrați și are o populație de circa 43.000 de munteni. Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților”, au anunțat reprezentanții echipei care a făcut demersurile necesare pentru validarea oficială, citați de Mediafax.

Dosarul a fost întocmit și depus în noiembrie 2020, la UNESCO, de către Asociația „Ținutul Buzăului”. În luna septembrie a anului trecut, Ținutul Buzăului a fost vizitat de doi experți UNESCO, care au verificat dacă zona are elementele necesare pentru a deveni geoparc.

Statutul de Geoparc Internațional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător. Beneficiile sunt promovarea internațională, impulsionarea turismului și atragerea de investiții.

Ținutul Buzăului devine al doilea geoparc din România inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN), după Țara Hațegului. Lista globală este compusă din 177 de zone geografice din 46 de țări.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A apărut nemachiată la TV și nu a fost ”iertată”: ”Dă-i în judecată că nu au editat imaginile”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cioloș, despre Roșia Montană: Sper că cei care m-au acuzat să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde

Ministerul Culturii vrea să includă fostele închisori comuniste în Patrimoniul Mondial UNESCO

Protest cu pudră de cacao și noroi aruncate pe bazilica Sfântul Marcu din Veneţia. „Sunteţi ultimii care o veţi vedea deasupra mării”

Preparatul libanez manouché a fost înscris în patrimoniul UNESCO

Partenerii noștri