Live

Studiu: Frecvența valurilor de căldură a crescut alarmant în ultimii 70 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Anul 2020 a fost unul dintre cei mai călduroși trei ani înregistrați vreodată. Foto: Guliver / Getty Images

Valurile de căldură au crescut ca intensitate și frecvență în aproape fiecare parte a lumii, iar fenomenul a fost observat începând cu anii 1950, scrie The Guardian

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Nature Communications, regiunile ca Amazonul, nord-estul Braziliei, Asia de Vest (inclusiv părți din subcontinent și Asia Centrală) și Mediterana, au suferit schimbări mai rapide privind intensificarea valurilor de căldură decât sudul Australiei și nordul Asiei.

Sarah Perkins-Kirkpatrick, autorul principal al studiului, a declarat că, pe glob, nu numai că au existat valuri de căldură tot mai dese în ultimii 70 de ani, dar această tendință s-a accelerat semnificativ. Kirkpatrick a mai adăugat că acest fenomen este în concordanță cu avertismentul oamenilor de știință privind efectele încălzirii globale - iar rezultatele ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru guvernele lumii fiind nevoie de implementarea unor măsuri urgente pentru a preveni cele mai grave efecte ale crizei climatice.

„Schimbările dramatice pe care le produc aceste valuri de căldură de la o regiune la alta sunt indicatori clari că încălzirea globală se produce mai rapid decât s-a estimat inițial”, a declarat Sarah Perkins-Kirkpatrick.

Editor: Cristina Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei: „În 2023 a fost un record de zile cu căldură extremă”

Valul ucigaș de căldură care a lovit Africa în aprilie este cauzat de schimbările climatice provocate de om

Un lac din România a secat din cauza căldurii record. Imagini filmate din dronă arată dezastrul din zonă (VIDEO)

Caniculă în februarie, în Statele Unite. „Bucuraţi-vă de vremea frumoasă”, au spus meteorologii, care au prognozat o revenire a iernii

Partenerii noștri