Live

„Unii au mai trăit și după ce s-a prăbușit asteroidul”. O simulare a dezvăluit adevărata cauză a dispariției dinozaurilor

Data publicării:
Dinozaurii ar fi dispărut din cauza prafului și a ceea ce a urmat după prăbușirea asteroidului Chicxulub pe Terra. FOTO: Shutterstock

Dinozaurii ar fi dispărut din cauza prafului și a ceea ce a urmat după prăbușirea asteroidului Chicxulub pe Terra. Asta au descoperit simulările computerizate ale urmărilor impactului asteroidului care a schimbat viața pe Pământ acum 66 de milioane de ani, potrivit The Guardian.

Impactul ar fi dus la dispariția a 75% din speciile de pe Pământ.

Cercetătorii din Belgia susțin că rolul trilioanelor de tone de praf în dispariția speciilor a fost subestimat până acum, experții concentrându-se mai mult pe originea asteroidului și pe impact.

Rămânând în atmosferă ani de zile, funinginea, sulful și praful au capacitatea de a bloca soarele și de a contribui la o iarnă globală în care vegetația dispare, cu efecte devastatoare pentru animale.

Pentru a aprofunda rolul diferiților factori, oamenii de știință au efectuat simulări ale climei din acea perioadă, care au luat în considerare măsurătorile particulelor fine recuperate dintr-un sit din Dakota de Nord, unde s-a așezat un strat de praf generat de impactul asteroidului Chicxulub.

Potrivit simulărilor, praful ar fi putut rămâne în atmosferă timp de până la 15 ani. Prin blocarea razelor solare, planeta s-a răcit cu 15 grade Celsius.

Praful de silicat a apărut din simulări ca fiind „un element care a blocat fotosinteza”, a explicat un cercetător.

Conform modelelor computerizate, ar fi fost nevoie de doi ani pentru ca fotosinteza să fie reluată.

Steve Brusatte, profesor la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat în studiu, a descris asteroidul care a ucis dinozaurii ca fiind „apocaliptic”.

El a spus: „A fost cel mai mare asteroid care a lovit Pământul în ultima jumătate de miliard de ani, iar impactul a fost echivalent cu explozia a peste un miliard de bombe nucleare împreună, dar nu asta a ucis cu adevărat dinozaurii. Ceea ce le-a adus sfârșitul a fost ceea ce s-a întâmplat după aceea, când praful și resturile de la impactul asteroidului au intrat în atmosferă și au blocat razele soarelui. Pământul s-a întunecat și s-a răcit timp de câțiva ani. Asteroidul nu a ucis toți dinozaurii dintr-o dată, dar a fost un criminal mai ascuns.”

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO Viral instant! Ce a pățit Andreea Bălan la un concert: ”Dezastru!”. Reacția artistei, ”de milioane”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cât de asemănătoare sunt Terra și Marte? Cercetătorii au făcut o descoperire inedită pe Planeta Roșie: „Ceva special a fost acolo”

Cei trei bărbați care s-au dus în vacanță în Mexic și au fost găsiți într-un puț erau împușcați în cap. Victimele, identificate de rude

O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul

Stilul de viață sănătos poate „învinge” genele proaste. Cum putem trăi mai mult cu cinci ani (studiu)

Partenerii noștri