„Unii au mai trăit și după ce s-a prăbușit asteroidul”. O simulare a dezvăluit adevărata cauză a dispariției dinozaurilor

Data publicării:
fosila a unui dinozaur
Dinozaurii ar fi dispărut din cauza prafului și a ceea ce a urmat după prăbușirea asteroidului Chicxulub pe Terra. FOTO: Shutterstock

Dinozaurii ar fi dispărut din cauza prafului și a ceea ce a urmat după prăbușirea asteroidului Chicxulub pe Terra. Asta au descoperit simulările computerizate ale urmărilor impactului asteroidului care a schimbat viața pe Pământ acum 66 de milioane de ani, potrivit The Guardian.

Impactul ar fi dus la dispariția a 75% din speciile de pe Pământ.

Cercetătorii din Belgia susțin că rolul trilioanelor de tone de praf în dispariția speciilor a fost subestimat până acum, experții concentrându-se mai mult pe originea asteroidului și pe impact.

Rămânând în atmosferă ani de zile, funinginea, sulful și praful au capacitatea de a bloca soarele și de a contribui la o iarnă globală în care vegetația dispare, cu efecte devastatoare pentru animale.

Pentru a aprofunda rolul diferiților factori, oamenii de știință au efectuat simulări ale climei din acea perioadă, care au luat în considerare măsurătorile particulelor fine recuperate dintr-un sit din Dakota de Nord, unde s-a așezat un strat de praf generat de impactul asteroidului Chicxulub.

Potrivit simulărilor, praful ar fi putut rămâne în atmosferă timp de până la 15 ani. Prin blocarea razelor solare, planeta s-a răcit cu 15 grade Celsius.

Praful de silicat a apărut din simulări ca fiind „un element care a blocat fotosinteza”, a explicat un cercetător.

Conform modelelor computerizate, ar fi fost nevoie de doi ani pentru ca fotosinteza să fie reluată.

Steve Brusatte, profesor la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat în studiu, a descris asteroidul care a ucis dinozaurii ca fiind „apocaliptic”.

El a spus: „A fost cel mai mare asteroid care a lovit Pământul în ultima jumătate de miliard de ani, iar impactul a fost echivalent cu explozia a peste un miliard de bombe nucleare împreună, dar nu asta a ucis cu adevărat dinozaurii. Ceea ce le-a adus sfârșitul a fost ceea ce s-a întâmplat după aceea, când praful și resturile de la impactul asteroidului au intrat în atmosferă și au blocat razele soarelui. Pământul s-a întunecat și s-a răcit timp de câțiva ani. Asteroidul nu a ucis toți dinozaurii dintr-o dată, dar a fost un criminal mai ascuns.”

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri