Live

Unul dintre „nașii” AI: Inteligența artificială reprezintă o amenințare „mai presantă” pentru umanitate decât schimbările climatice

Data publicării:
Gigantul chinez de internet Baidu a lansat, joi, robotul conversaţional Ernie Bot, răspunsul său la americanul ChatGPT. Foto: GettyImages

Inteligența artificială ar putea reprezenta o amenințare „mai presantă” pentru umanitate decât schimbările climatice, a declarat vineri, pentru Reuters, pionierul inteligenței artificiale, Geoffrey Hinton, într-un interviu.

Geoffrey Hinton, cunoscut ca unul dintre „nașii inteligenței artificiale”, a anunțat recent că a părăsit compania Alphabet, după un deceniu la firmă. El spune că dorește să vorbească despre riscurile tehnologiei, fără ca aceasta să-l afecteze pe fostul angajator.

Munca lui Hinton este considerată esențială pentru dezvoltarea sistemelor AI contemporane. În 1986, el a fost coautor al lucrării fundamentale „Learning representations by back-propagating errors”, o piatră de hotar în dezvoltarea rețelelor neuronale care stau la baza tehnologiei AI. În 2018, i s-a acordat Premiul Turing ca recunoaștere a descoperirilor sale în cercetare.

Dar acum se numără printre cei care își exprimă public îngrijorarea cu privire la posibila amenințare reprezentată de AI, dacă mașinile ar obține un avantaj asupra oamenilor și ar prelua controlul planetei.

„Nu mi-ar plăcea să subestimez schimbările climatice. Nu mi-ar plăcea să spun: „Nu ar trebui să vă faceți griji pentru schimbările climatice”, a spus Hinton. „Dar cred că problema AI ar putea ajunge să fie mai urgentă”.

El a adăugat: „Odată cu schimbările climatice, este foarte ușor să recomanzi ce ar trebui să faci: nu mai arde lucruri care degajă monoxid de carbon. Dacă faci asta, în cele din urmă lucrurile vor fi în regulă. Pentru inteligența artificială nu este însă deloc clar ce ar trebui să faci”.

OpenAI, susținut de Microsoft, a lansat o „armă” într-o cursă tehnologică a „înarmărilor” în noiembrie, când a pus la dispoziție publicului chatbot-ul ChatGPT alimentat de inteligență artificială. A devenit curând aplicația cu cea mai rapidă creștere din istorie, ajungând la 100 de milioane de utilizatori lunari în două luni.

În aprilie, CEO-ul Twitter, Elon Musk, s-a alăturat miilor de oameni pentru a semna o scrisoare deschisă prin care cereau o pauză de șase luni în dezvoltarea unor sisteme mai puternice decât GPT-4, recent lansat de OpenAI.

Printre semnatari se numără CEO-ul Stability AI, Emad Mostaque, cercetători de la DeepMind, deținut de Alphabet, și alți pionieri în inteligența artificială, ca Yoshua Bengio și Stuart Russell.

În timp ce Hinton împărtășește îngrijorarea semnatarilor că AI s-ar putea dovedi a fi o amenințare existențială pentru omenire, el nu a fost de acord cu întreruperea cercetării.

„Este cu totul nerealist”, a spus el. „Sunt în tabăra care crede că acesta este un risc existențial, și este suficient de aproape încât ar trebui să muncim foarte mult acum și să punem o mulțime de resurse pentru a ne da seama ce putem face în acest sens”.

În Uniunea Europeană, un comitet de specialiști a răspuns la scrisoarea susținută de Musk, solicitând președintelui Joe Biden să convoace un summit global alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care să stabilească direcția acestei tehnologii.

Săptămâna trecută, comitetul a fost de acord cu un set de propuneri care vizează inteligența artificială și care ar forța companii precum OpenAI să dezvăluie orice material cu drepturi de autor folosit pentru a-și antrena modelele de lucru.

Între timp, Biden a purtat discuții cu o serie de lideri de companii de inteligență artificială, inclusiv CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, și CEO-ul OpenAI, Sam Altman, la Casa Albă, promițând o „discuție sinceră și constructivă” cu privire la necesitatea ca aceste companii să fie mai transparente cu privire la sistemele lor.

„Liderii acestei tehnologii au cea mai bună perspectivă de a o înțelege, iar politicienii trebuie să fie implicați”, a spus Hinton. „Ne afectează pe toți, așa că toți trebuie să ne gândim la asta”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Motivul pentru care cercetătorii vor să dezgroape ADN-ul plantelor preistorice din adâncurile Arcticii

Cum arată capitala de 35 de miliarde de dolari construită de la zero în junglă

Miliardarul Warren Buffett, avertisment dur despre inteligența artificială: „Escrocheriile vor fi mai convingătoare ca niciodată”

SUA au testat un avion autonom, cu inteligență artificială. În unele scenarii, s-a descurcat mai bine decât avioanele cu piloți umani

Partenerii noștri