Live

Agenția de testare antidoping confirmă testul pozitiv al Kamilei Valieva. Campioana Rusiei la patinaj este suspendată la Olimpiadă

Data actualizării: Data publicării:
Kamila Valieva a venit la antrenament. FOTO: Profimedia Images

Noua senzație a patinajului artistic Kamila Valieva a fost testată pozitiv la un control antidoping făcut înaintea Jocurilor Olimpice. Agenția Internațională de Testare a confirmat informațiile apărute în presă. Participarea ei la proba individuală, programată pentru 15 și 17 februarie, este suspendată în așteptarea unei decizii a Curții de Arbitraj Sportiv. Tânăra de 15 ani este favorită la aurul olimpic la individual, după ce a câștigat luni cu echipa Rusiei. A reușit două sărituri cvadruple în concurs, o performanță unică la Olimpiadă. Acum riscă să rateze proba individuală, iar Rusia să piardă medalia de aur proaspăt cucerită. În sângele Kamilei au fost depistate urmele unui medicament folosit pentru a trata durerile în piept, interzis de Agenția Mondială Antidoping. Testul a fost făcut pe 25 decembrie la Campionatului Rusiei de la Sankt Petersburg.

Patinatoarea rusă Kamila Valieva a câștigat o medalie de aur după ce anterior a căzut la un test antidoping, iar oficialii olimpici vor lupta împotriva deciziei Rusiei de a o lăsa să concureze la Jocurile de iarnă, a transmis vineri Agenția Internațională de Testare (ITA), citată de Reuters.

Medalia de aur a tinerei de 15 ani și viitorul Jocurilor atârnă acum în balanță, în timp ce Comitetul Internațional Olimpic (CIO) încearcă să traseze o limită în ceea ce privește dopajul rusesc.

Sportivii ruși concurează la Jocurile de la Beijing fără steagul și imnul lor național, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei pentru încălcări anterioare.

Rusia a recunoscut unele deficiențe în punerea în aplicare a normelor antidoping, dar neagă că ar fi derulat un program de dopaj sponsorizat de stat.

Valieva a făcut senzație la Jocurile Olimpice de la Beijing de până acum, când a reușit primele sărituri cvadruple ale unei patinatoare într-o competiție olimpică.

Cu toate acestea, visul ei olimpic s-a transformat într-un coșmar vineri, când ITA a dezvăluit public faptul că a fost depistată pozitiv pentru un medicament interzis pentru angină într-un eșantion de urină colectat de autoritățile ruse la campionatele naționale de la Sankt Petersburg, la 25 decembrie.

Laboratorul de testare din Stockholm, Suedia, a raportat pe 8 februarie că proba ei a fost pozitivă, la o zi după ce a uimit lumea cu săriturile sale și a câștigat medalia de aur. Nu a fost imediat clar de ce a existat o astfel de întârziere între test și rezultate, care i-a permis să călătorească la Beijing și să ia parte la prima dintre cele două probe ale sale.

CIO a precizat că acest caz a fost gestionat inițial de autoritățile de testare din Rusia și apoi de laboratorul acreditat al Agenției Mondiale Antidoping.

Agenția rusă antidoping a impus o suspendare provizorie pentru Valieva după rezultatul din 8 februarie. Ea a făcut apel o zi mai târziu și interdicția i-a fost ridicată. Rușii nu au dezvăluit public motivul ridicării interdicției. Acum, CIO va cere Tribunalului de Arbitraj Sportiv să anuleze decizia rușilor de a-i permite să concureze.

"Avem o politică 100% împotriva dopajului", a declarat vineri, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

Adams a spus că CIO a cerut să se ia o decizie înainte ca Valieva să concureze din nou marți la proba de individual feminin.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Răzbunarea lui Putin după ce rușii au fost excluși de la Jocurile Olimpice. Liderul de la Kremlin îi dă replica lui Macron

500.000 de dolari costă un pachet exclusiv pentru Jocurile Olimpice 2024 de la Paris. Serviciile incluse în acest preț

Macron dezvăluie „planurile B și C” în cazul unor amenințări teroriste la Jocurile Olimpice de la Paris

Macron acuză Rusia că încearcă să submineze Jocurile Olimpice. El spune că există planuri alternative pentru ceremonia de deschidere

Partenerii noștri