Podcast Cum se măsoară nivelul real de trai din orașele și cartierele României. Care sunt principalii factori pentru o decizie imobiliară bună

Data actualizării: Data publicării:
cartier de blocuri nou construite Articol susținut de Storia.ro
Cum se măsoară nivelul real de trai din orașele și cartierele României. Care sunt principalii factori pentru o decizie imobiliară bună

Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Imobiliare, explică cum își pot schimba românii nivelul de trai atunci când își cumprără o locuință.

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

A căuta o locuință, deși pare ușor la prima vedere, adesea se dovedește un test anevoios. Pentru că trebuie să analizezi foarte atent tot felul de factori, de la locație… la câți metri pătrați are viitoarea casă și până la utilitățile de care dispune. Însă Storia.ro a venit cu o idee: măsurarea calității vieții în cartierele din România.

Așa a apărut indexul T.R.A.I. prin care se măsoară nivelul real de trai din principalele orașe și cartiere ale României.

Cum să ne găsim o locuință care să ne devină cu adevărat ACASĂ? Căutăm astăzi o perspectivă realistă asupra cartierelor din țara noastră. De aceea stăm de vorbă în această ediție a podcastului Digi Context cu Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Imobiliare.

Monica Dudău: Când vine vorba de procesul de achiziție a unei locuințe, el este unul extraordinar de complex și îndelungat, care poate dura de la două luni până la unul sau chiar doi ani. 

Un studiu pe care l-am făcut în rândul proprietarilor de locuințe, 31% dintre ei ajung să regrete achiziția imobiliară, comparativ cu 20% - media la nivel european. 

Chiar dacă este un proces foarte complex și e probabil cea mai importantă investiție financiară a noastră, noi ne pregătim insuficient pentru ea. Așa că ne-am dorit, noi cei de la storia.ro, să venim în întâmpinarea nevoilor cumpărătorilor și chiriașilor în a lua o decizie mai bună imobiliară. 

Indexul T.R.A.I. este dezvoltat pe patru paliere pentru a extrage date într-un mod automat și dinamic. Informațiile despre circulația rutieră sunt extrase din Google Traffic și actualizate săptămânal; datele despre punctele de interes provin din Google Places și sunt actualizate lunar, iar informațiile despre calitatea aerului sunt extrase zilnic din platforma airly.org.

De asemenea, datele imobiliare iau în calcul costul mediu/mp și sunt extrase din platforma storia.ro, oferind astfel scoruri finale de la 0 la 100 care reflectă calitatea locuirii din fiecare cartier selectat. Cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai bun nivelul de trai din zona aleasă.

Cum funcționează platforma trai.storia.ro

Inițiativa T.R.A.I. (Trafic. Repere. Aer. Imobiliare) vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de interiorul casei.

Indexul preia date relevante din platforme specializate precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

  • Trafic – Afișează date precise despre circulația rutieră și despre viteza medie de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Un scor ridicat indică o mai mare fluiditate a traficul în cartierul ales.
  • Repere – Indexează totalitatea punctelor de interes dintr-o anumită zonă/ metru pătrat. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât cartierul beneficiază de mai multe magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun.
  • Aer – Senzorii Airly monitorizează constant calitatea aerului pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt. Cu cât scorul este mai ridicat, cu atât s-a înregistrat un aer mai curat în zona selectată.
  • Imobiliare – Calculează costul mediul pe metru pătrat al locuințelor din cartierul ales, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel de țară. Un scor apropiat de 100 indică un interes crescut pentru acea zonă și implicit prețuri mai mari.

Pentru a afla cum percep oamenii noțiunea de nivel de trai, ce nevoi au pentru a ajunge la un nivel de trai cât mai ridicat, dar și pentru a obține o serie de soluții pentru îmbunătățirea nivelului de trai, Storia.ro a intervievat o serie de experți și de locuitori – proprietari și chiriași din București. Materialul video de tip VOX Populi poate fi urmărit la acest link: https://bit.ly/voxpoptrai.

Această ediţie Digi Context a fost susținută de Storia.ro

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primește peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât și prin aplicațiile de iOS și Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast