Podcast România, ”campioană” la accidente rutiere în Europa. „La fiecare 80 de secunde are loc un accident în țara noastră”

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-05-02 at 12.37.48
România, ”campioană” la accidente rutiere în Europa. „La fiecare 80 de secunde are loc un accident în țara noastră”

O discuţie între Vali Chisoceanu și președintele UNSAR, Alexandru Ciuncan, și Claudiu Sofron, specialist asigurări auto.

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

România este în continuare campioana accidentelor în Europa, arată analizele atât ale poliției rutiere, cât și ale firmelor de asigurări. În 2023, cea mai mare despăgubire plătită de o companie de asigurări a fost de 8,8 milioane de lei pentru un accident petrecut în afara țării. Accidentul a avut loc în ultimele trei luni ale anului, pentru că datele anterioare ale Uniunii Națioanle ale Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) arătau că cea mai mare despăgubire plătită în 2023 era de 5,6 milioane de lei. Era vorba de un accident petrecut în Italia în prima parte a anului 2023.
”Cea mai mare despăgubire plătită în perioada ianuarie – octombrie 2023, undeva la 5,6 milioane de lei, dar deja pentru ultimele 3 luni ale anului 2023, vedem despăgubiri chiar și mai mari. Din surse publice, vedem că există o despgubire plătită de o companie membră UNSAR de 8,8 milioane de lei. Din păcate, pentru că suntem țara accidentului la minut. România pierde în acest moment mai mulți oameni pe șosele decât a pierdut, din păcate, în cutremurul din 1977, cam 1.500 de suflete se pierd în fiecare an. Suntem campioni la accidente rutiere, aceste despăgubiri ne arată, de fapt, unde ne situăm. (n.r.) Despăgubirea de 8,8 milioane de lei) este tot pentru un accident petrecut în afara țării, însă ce v-aș spune e că această poliță RCA pe care, unerori, poate că o luăm cumva la modul simplist, mai pe românește spus, este un cec în alb pentru că ne protejează pe noi și pe familiile noastre cu până la 7 milioane de euro. Legislația nu diferențiază cu nimic tratamentul daunelor petrecute în afara țării sau în interiorul țării. Unde există însă o diferență importantă este în tot ceea ce înseamnă frecvența accidentelor rutiere. Vă spuneam că România este campioană la nivel european, din datele pe care UNSAR le are la dispoziție, de ce, pentru că avem o frecvență a accidentelor de 6,6 la o sută de accidente. Asta înseamnă că 6 – 7 autovehicule provoacă în fiecare an un accident, 7 din 100 de autovehicule, mai mult decât dublu față de state apropiate nouă, mă refer aici la Ungaria, la Cehia, la Slovenia, chiar Bulgaria.”, spune la podcastul Digi Context președintele UNSAR, Alexandru Ciuncan.
”În Bulgaria este o frecvență de 4 la 100. Deci aproape de 1,5 mai mult în România față de Bulgaria și dauna medie, dacă e să ne raportăm și la cât plătim, este aproximativ 2.000 de euro în Bulgaria vs 2.150 de euro în România.”, completează Claudiu Sofron, specialist asigurări auto.
Dacă vorbim de accidentele petrecute la noi în țară, cele mai multe evenimente rutiere au avut loc pe drumurile naționale, spune Claudiu Sofron.
”Este o problemă nu doar de infrastructură. Trebuie să ne gândim și la faptul că accidentele sunt produse de oameni. Cele mai multe accidente se întâmplă în luna august, pentru că atunci lumea pleacă în vacanță. Și cele mai multe accidente, tot la fel, cu urmări grave sunt produse în luna octombrie. Pentru că se întorc studenții la facultate. Putem să observăm din datele publice ale poliției că patru dinn 10 accidente care se întâmplă, sunt din cauza tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani și cu experiență la volan mai mică de 5 ani. Nu conștientizează pericolul. Din păcate, în România au loc peste 1.000 de accidente rutiere. Un accident la 80 de secunde.”, precizează Claudiu Sofron.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast