Balticconnector a fost repus în funcțiune după șase luni de inactivitate. Gazoductul alimentează Finlanda şi Estonia

Redacția Digi Economic Data publicării:
gazoduct baltic
sursa: Twitter / @DD_Geopolitics

Gazoductul submarin Balticconnector, care leagă Finlanda şi Estonia, prin Marea Baltică, a fost repus în funcţiune, după şase luni în care a fost închis ca urmare a unei avarii a cărei cauză nu a fost încă identificată, a anunţat operatorul finlandez de gaze, Gasgrid, relatează Agerpres.

Conform unui comunicat al Gasgrid, fluxul de gaze între cele două ţări este normal şi se estimează ca în prima zi de la deschidere să fie transportată o cantitate de gaze de 60 GWh, echivalentul a 70% din capacitatea maximă zilnică.

Deşi operatorul nu a dezvăluit costul reparaţiilor, televiziunea finlandeză YLE spune că se apropie de 40 milioane euro, conform surselor proprii.

Gazoductul Balticconnector, inaugurat în 2020, a suferit o avarie pe 8 octombrie, care a determinat oprirea fluxului de gaze între Finlanda şi Estonia, după ce a fost detectată o scădere bruscă a presiunii.

După câteva zile, autorităţile finlandeze au găsit punctul exact al scăpărilor de gaze şi au constatat că se datorează unei fisuri a conductei, motiv pentru care au suspectat că este vorba despre un sabotaj similar celui suferit cu un an înainte de gazoductul Nord Stream.

În urma realizării unei expertize cu echipamente submarine, autorităţile au fotografiat nişte urme foarte vizibile pe fundul mării şi au găsit o ancoră de mari dimensiuni avariată, drept pentru care au exclus varianta unei explozii.

Biroul Naţional de Investigaţii din Finlanda (KRP) a concluzionat că cel mai probabil avaria a fost provocată de ancora navei chinezeşti New Polar Bear, deşi încă nu s-a putut determina dacă a fost un accident sau un sabotaj.

Respectiva navă, care naviga sub pavilionul Hong Kong, se afla în apropierea gazoductului în momentul în care s-a produs fisura şi a acostat ulterior în portul rus Sankt Petersburg fără ancoră.

Autorităţile naţionale din Finlanda şi Estonia au menţinut tot timpul o strânsă cooperare în vederea clarificării a ceea ce s-a întâmplat şi au cerut, de asemenea, colaborarea Guvernului chinez, însă până în prezent nu s-a înregistrat niciun avans în anchetă.