Cehia este pregătită să adopte euro. România mai are de așteptat până în 2026

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
zona euro adoptare moneda unica
sursa: gettyimages.com/

Cehia a intrat în UE acum aproape 20 de ani, în mai 2004, angajându-se să adopte euro. Mai multe cabinete au confirmat de atunci intenția țării de a adopta moneda unică, dar niciunul nu a luat măsuri concrete care să se materializeze în timp. România și-a resetat obiectivul de aderare la euro pentru 2026, după ce inițial amânase până în 2029.

Republica Cehă pare pregătită să adopte euro, la 20 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Președintele ceh Petr Pavel a cerut tranziția monetară în primul său discurs din 2024.

„Este timpul ca după ani să începem să facem pași concreți care ne vor conduce la îndeplinirea acestei obligații. În ciuda discuțiilor nesfârșite despre avantajele și dezavantajele euro pentru o țară cu o economie deschisă și orientată spre export, situată în centrul Europei, o monedă comună este viitorul logic”, a declarat Pavel.

Adoptarea monedei euro a fost încetinită de reticența băncii centrale și de opoziția politicienilor eurosceptici, care au considerat că țara trebuie să îndeplinească în totalitate criteriile de convergență ale UE, iar o adoptare prematură ar priva autoritățile monetare de instrumentele de calibrare a performanței economice a Cehiei.

"Adoptarea euro este în esență o chestiune politică, așa că este acceptabil ca politicienii să-și exprime opinii. Cu toate acestea, beneficiile economice sunt discutabile. În ultimele decenii, economia zonei euro nu a impresionat cu performanța sa, iar noile țări membre nu au înregistrat o creștere semnificativă a prosperității. Experiența arată că moneda euro nu are un efect benefic semnificativ asupra economiilor", a declarat analistul economic, Vít Hradil.

Președintele Pavel a ținut să-i contrazică pe critici: „Țara a înregistrat deja practic standardele de convergență. PIB-ul pe cap de locuitor pe baza puterii de cumpărare a fost de 91% din media UE încă din 2022. Afacerile cehe sunt profund integrate în UE și ar beneficia de pe urma aderării la euro”.

Aproximativ 80% din exporturile cehe sunt direcționate către UE, aproximativ o treime din toate exporturile mergând numai către Germania. Unii mari exportatori, cum ar fi producătorul auto Skoda deținut de Volkswagen, se bucură deja de avantajul de a depune declarații fiscale în euro.

Într-un interviu acordat unei publicații locale în 2023, ministrul Muncii, Marian Jurečka, a prezis că Cehia ar putea trece la euro între 2025 și 2030, iar țara va îndeplini criteriile de la Maastricht până la sfârșitul deceniului.

România amână termenele de aderare

Calendarul de adoptare a monedei euro este revizuit de obicei anual și este inclus în Raportul de convergență transmis de guvern Comisiei Europene. Inițial, România a stabilit 2014 ca țintă pentru adoptarea euro, dar termenul limită a fost revizuit în mod repetat până în 2019, 2024 și acum 2029.

Guvernul României urmărește să adopte euro până în 2026, cu mult mai devreme decât termenul anunțat.

„Planul de aderare la zona euro are un orizont de timp până 2029. Îl menținem. Ceea ce îmi doresc este 2026. Pentru asta, trebuie să facem cu toții un efort, să trecem prin reformele din PNRR și să avem PNRR îndeplinit 100%”, declara în martie 2023, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

La începutul anului 2023 în zona euro a fost admis un nou membru, Croaţia, la zece ani de la aderarea în UE. Eforturile României şi Bulgariei de a trece la euro nu au fost la fel de norocoase. Candidatura României a fost afectată de disputele interne, iar Bulgaria a fost nevoită, în 2023, să abandoneze planul de a se alătura euro la 1 ianuarie 2024. Deşi adoptarea euro este teoretic o condiţie pentru aderarea la UE, Ungaria, Polonia şi Suedia nu par interesate, relatează Agerpres.