Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 1 iunie

Data actualizării: Data publicării:
digistoria-1iunie

 

INTEGRARE SOCIALĂ PRIN MUZICĂ

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor, are loc lansarea programului național Cantus Mundi. Este primul program muzical de integrare socială a copiilor din România. Inițiativa a aparținut dirijorului român Ion Marin, director de onoare al Corului Madrigal și profesor la cea mai prestigioasă universitate de muzică din lume, Mozarteum. Până în 2023, peste 60.000 de copii din 1.830 de coruri au participat la acest program. Din 2015, toate concertele Corului Madrigal au inclus copii din corurile Cantus Mundi.

FĂRĂ ARME NUCLEARE

Ucraina devine oficial o țară fără arme nucleare. Ultimele focoase moștenite de la URSS erau transferate Rusiei, potrivit Memorandumului de la Budapesta din 1994. Prin acest acord, SUA, Marea Britanie și Rusia se angajau să respecte și să nu amenințe integritatea teritorială și independența Ucrainei, după cedarea armelor nucleare. Ucraina a rămas cu aproximativ 1.700 de focoase nucleare după căderea URSS. Dar armele erau controlate de la Moscova. Rusia a încălcat acordul cu Ucraina în 2014.

LOVITURĂ DE PALAT

Prințul-moștenitor Dipendra al Nepalului deschide focul la o petrecere de la palatul regal. Își omoară părinții, pe Rege și pe Regină, frații, apoi se împușcă pe sine. Prințul mai trăiește trei zile în spital, perioadă în care a fost rege. Linia de succesiune la tronul nepalez a fost eliminată în acest masacru. Regatul intră în criză. Coroana ajunge la fratele regelui asasinat, care a devenit ultimul suveran al Nepalului. Șase ani mai târziu, rebelii comuniști au câștigat războiul civil și au abolit regatul.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri