Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 1 septembrie

Data actualizării: Data publicării:
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 1 septembrie

1939 - ÎNCEPUTUL RĂZBOIULUI

Acum 84 de ani, la ora 4:45, o navă germană a început să tragă într-o bază poloneză de lângă Gdansk. Au fost primele focuri din cel de-al Doilea Război Mondial.

În paralel, cei 1,6 milioane de soldați pregătiți de Hitler pentru invadarea Poloniei încep să treacă frontiera. Avioane germane au început că atace din aer orașele poloneze.

La 10 dimineața, Hitler s-a dus în Parlament și a zis că polonezii au atacat primii. Tot pe 1 septembrie, Franța și UK i-au cerut lui Hitler să se retragă, dar au fost ignorate.

1974 - RECORD DE VITEZĂ

Un avion de spionaj SR-71 Blackbird a zburat de la New York la Londra în o oră, 54 de minute și 56 de secunde. A fost un nou record, care a rămas în picioare și astăzi.

Aeronava a zburat peste Atlantic cu o viteză medie de peste 2.300 km/h. Prin comparație, cel mai rapid zbor al unui Concorde peste Atlantic a durat cu o oră mai mult.

Blackbird era folosit pentru operațiuni de supraveghere a bazelor militare sovietice. Avionul zbura mai repede decât rachetele antiaeriene folosite de URSS.

1902 - PRIMUL FILM SF

"O călătorie către Lună", primul film SF din istorie, a fost lansat în Franța. Filmul urmărește voiajul unor astronomi care merg pe Lună cu o capsulă trasă din tun.

La întoarcere, iau prizonier un "selenit", locuitor al Lunii. Filmul este mut și are doar 9 minute. Filmarea a durat trei luni. Regizorul a fost inspirat de Jules Verne.

Este unul dintre cele mai importante filme din istoria cinematografiei, iar momentul când capsula intră în "ochiul" Lunii este o scenă foarte cunoscută.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri