Sari la conținut

Bonton - 21 decembrie 2014

21 decembrie 2014. Bătrânii îl numeau „cinstea casei”, iar femeile se pregăteau cu smerenie înainte să facă din el aluaturile pentru pâinea gospodăriei. Vorbim despre grâu, cereala considerată sfântă de străbunii noştri, pentru că din el plămădeau „pâinea cea de toate zilele”.

Aluaturile frământate cu grijă, pâinile rumene şi crescute ale femeilor de la sate s-au transformat în perioada comunistă în pâine făcută pe bandă rulantă şi vândută... pe cartelă. Regimul comunist a industrializat producţia de pâine şi a raţionalizat consumul. 

Încet-încet, pâinea pare să-şi recâştige statutul de care se bucura altădată. După ani în care românii au uitat de gustul adevărat al grâului dospit şi copt, brutăriile care pariază pe pâinea făcută manual câştigă teren. Este şi cazul pâinii artizanale făcută de două românce şi, culmea, un britanic, care redescoperă reţete tradiţionale din mai multe colţuri ale lumii și le pun într-o formă de bonton.

„Am avut noroc de o familie cinstită şi de o familie foarte credincioasă care m-a învăţat ce înseamnă să fii şi să rămâi om”, spune Ştefan Hruşcă. Cel mai mare colindător al românilor crede că omenia este bagajul cel mai de preţ al oricui. Iată un interviu în exclusivitate pentru „Bonton”, cu Ştefan Hruşcă.