Sari la conținut

Avertisment pentru OMV

3 septembrie 2014. Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom a fost astăzi săgetat de preşedintele Traian Băsescu. Înainte să plece la reuniunea NATO şi înainte de CSAT-ul unde se stabileşte poziţia României la acea întâlnire, Băsescu a fost pe mare, pe platforma care explorează noile zăcăminte descoperite în platforma continentală. Şeful statului a transmis un mesaj destul de dur, că este gata să rupă prietenia. Şi ca şi în cazul reuniunii NATO, e vorba tot de Rusia.

Interesant atacul, când în spate are sigla Petrom pe care scrie membru al grupului OMV. Declaraţia nu pune degetul pe rană, nu enunţă cu subiect şi predicat dar este vorba de relaţiile foarte strânse între grupul austriac şi Gazprom. Cele două companii au făcut un joint venture, în Austria, pentru construcţia South Stream, gazoductul pe care Comisia Europeană îl blochează. Doar că unele state membre, Austria şi Ungaria cam ignoră Bruxelles-ul.

OMV a făcut loc Gazpromului şi în Baumgarten cel mai mare hub de gaze din Europa Centrală. În actualul context în care Rusia este adversar încep să se despartă apele şi s-ar putea ca mesajul președinteului să fie mai important decât pare în acest moment.

Pe aceeași temă