Sari la conținut

Business Club - 1 decembrie 2014

1 decembrie 2014. Ne integrăm și noi în tendința zilei în care se vorbește despre ce a însemnat Unirea și mergem către nișa specifică nouă, economia. Unirea din această perspectivă a fost mai dificilă. Chiar dureroasă, dar nu aceasta este motivul de bază, e chiar poate ultimul motiv. România a ajuns la Unire într-un context istoric favorabil, dar venea dupa un efort de război uriaș, care s-a soldat și cu un haos în finanțele țării. Trebuia gestionată o țară mai mare, cu o populație dublă. Însă economia era doar o umbră a celei din vechiul regat dinainte de conflagrația mondială.

În 1916 România intră în război. Cei doi ani de neutralitate au fost dedicaţi înarmării şi pregătirii pentru conflict. Statul cheltuieşte 800 de milioane de lei aur pentru înzestare, o înzestrare care însă chiar şi la momentul în care se trage primul foc, lasă mult de dorit. Dovadă este că după heirupismul primului moment încep înfrângerile. Ilustrativă este înfrângerea de la Turtucaia. 

Una dintre cele mai grele sarcini a fost unirea monetară. În România Mare era un haos al banilor. Circulau în paralel mai multe valute.  Abia în 1921 se finalizează cu adevărat uniunea monetară. După Primul Război Mondial, leul a suferit o depreciere accelerată, din cauza emisiunilor masive de bancnote necesare nu numai pentru acoperirea deficitului bugetului public generat de efortul de război, dar şi pentru înlocuirea banilor străini rămaşi în circulaţie pe teritoriul României.