Sari la conținut

Business Club - 5 iunie 2014

5 iunie 2014. Natalitatea a atins anul trecut cel mai scăzut nivel de după Cel de-al Doilea Război Mondial. Efectul acestei crize demografice a României se va vedea peste câteva decenii. Presiunea pe sistemul de pensii şi pe buget va fi mare, iar necesarul de forţă de muncă va trebui acoperit cu imigranţi din Asia. 

Banca Centeală Europeană aruncă bani ieftini în piaţă fără să dea drumul tiparniţei de euro. A tăiat dobânda de referinţă de la 0,25% la 0,15%, iar băncile care îşi ţin banii la BCE vor fi penalizate. Aceste măsuri speciale se vor simţi şi în România. Ratele creditelor în euro s-ar putea reduce, iar exporturile României ar putea creşte.

Reuniţi la Bruxelles, liderii celor mai bogate ţări ale lumii au ameninţat Rusia cu un nou set de sancţiuni dacă situaţia din Ucraina va rămâne tensionată. Iar chinezii ar putea fi taxaţi şi ei pentru prietenia cu Moscova. Liderii occidentali le-au cerut chinezilor să nu îşi mai agaseze vecinii cu revendicările lor teritoriale. Însă venite dinspre europeni aceste avertismente au şi o doză de ipocrizie.