Sari la conținut

Business Club - 8 decembrie 2014

8 decembrie 2014. Procurorii au ajuns şi pe piaţa de capital. În urma câtorva zeci de percheziţii, DIICOT a adus la audieri mai mulţi oameni acuzaţi că au manipulat tranzacţiile şi au delapidat fondurile a două SIF-uri. Printre cei luaţi la întrebări sunt Dragoş Bîlteanu, preşedintele Soecietăţii de Investiţii Banat Crişana şi Gabriel Filimon, directorul firmei care administrează SIF Muntenia.

După ce vineri au forţat o scădere a deficitului bugetar până la 0,9%, experţii Fondului Monetar Internaţional prezenţi la Bucureşti s-au răzgândit. Vor acum acel deficit de 1,4% de la care au pornit negocierile. Guvernul spera însă la un procent ceva mai mare, iar economiştii spun că menţinerea deficitului la acest nivel va fi dificilă fără creşteri de taxe.

Petrolul a ajuns astăzi la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. Întreaga piaţă se reaşează, iar centrii de putere se mută. Consumatorii de petrol vor avea mai mulţi bani la dispoziţie, iar ieftinirea ţiţeiului ar putea împinge şi mai jos inflaţia deja mică din zona euro. Asta în vreme ce ţări producătoare, precum Venezuela, ar putea avea mari probleme.