Sari la conținut

Hackerii ruși au atacat băncile americane

28 august 2014. Hackerii ruşi au atacat JP Morgan şi alte câteva bănci americane şi au furat cantităţi uriaşe de date în ceea ce ar putea fi o răzbunare a Moscovei faţă de sancţiunile economice dictate de Washington. Agenţii FBI, încă strâng dovezi şi evită să spună că hackerii ar fi lucrat direct pentru guvernul rus. Însă surse dintr-o bancă lovită au declarat pentru Bloombreg că atacul a fost unul sofisticat, ceea ce înseamnă că hackerii au avut foarte multe resurse la dispoziţie.

Acum, băncile atacate încearcă să vadă cu exactitate ce fel de date au fost furate şi în ce măsură sunt puşi în pericol banii clienţilor. Îşi vor publica rapoartele în zilele sau săptămânile următoare şi tot atunci vor veni cu o concluzie şi autorităţile americane.

Agenţii FBI sunt ajutaţi în această anchetă de experţii în securitate informatică ai Agenţiei Naţionale de Securitate, NSA. Unul dintre motivele pentru care hackerii au atacat JP Morgan ar putea fi un conflict care a apărut în primăvară între banca americană şi guvernul de la Moscova. În aprilie, JP Morgan a blocat o tranzacţie financiară între o ambasadă rusească şi o bancă supusă sancţiunilor internaţionale, gest catalogat drept ilegal şi absurd de către ministerul rus de externe.