Sari la conținut

Profitul războiului din Gaza

4 septembrie 2014. Un oficial al Uniunii Europene, care a vrut să îşi păstreze anonimatul, susţine că israelienii încasează o mare parte din banii oferiţi de comunitatea internaţională pentru reconstrucţia infrastructurii din Fâşia Gaza distrusă tot de israelieni.

Israelul este acuzat practic, de protecţionism. Cu banii primiţi de la comunitatea internaţională, constructorii din Gaza sunt obligaţi să cumpere doar materiale produse în Israel. Însă Israelul spune că doar aşa se poate asigura că mişcarea Hamas nu ascunde armament printre materialele de construcţii din import.

Războiul de șapte săptămâni dintre gruparea islamistă Hamas şi armata Israelului a lăsat în urmă un peisaj apocaliptic în Israel. Peste 60.000 de palestinieni din Fâşia Gaza sunt sinistraţi după ce 20.000 de locuinţe au fost distruse. Reţelele de apă, de la conducte până la staţiile de desalinizare nu mai sunt funcţionale şi nici alimentarea cu electricitate nu se mai desfăşoară cum trebuie.

Fâşia Gaza va trece în perioada următoare printr-un proces de reconstrucţie susţinut cu bani veniţi din toată lumea. Chiar şi înaintea acestui recent conflict, Comisia Europeană dona anual jumătate de miliard de euro în regiunile palestinene sub formă de bani şi ajutoare umanitare. Însă sub protecţia anonimatului, un oficial european s-a plâns pentru Euractiv că, de fapt, banii ajung în contul companiilor israeliene.

Deşi Gaza nu e sub un embargo oficial, regiunea este practic izolată de restul lumii încă din 2007. Aşa că orice proiect de reconstrucţie din Fâşia Gaza se poate desfăşura doar cu materiale cumpărate din Israel. Legal, pot fi aduse în Fâşia Gaza şi materiale de construcţii din alte ţări, însă Israelul este acuzat că foloseşte toate mijloacele birocratice posibile pentru a le ţine blocate în vamă.

Pe aceeași temă