Sari la conținut

Sistemul energetic, pus în pericol

8 aprilie 2014. Doi foşti directori de la Hidroelectrica, Eugen Pena şi Traian Oprea, sunt acuzaţi de procurorii DIICOT că au provocat un prejudiciu de 185 de milioane de euro şi că au pus în pericol siguranţa sistemului energetic naţional. Sunt fapte care s-au petrecut acum zece ani. Cei doi ar fi permis unei firme care nu avea nici experienţa şi nici competenţa necesare să facă lucrări de retehnologizare a unor hidrocentrale. Lucrările nu au fost recepţionate nici până acum, din cauza calităţii extrem de slabe lucrărilor.

Anchetatorii mai spun că, în 2003, deşi era secetă foarte mare, fosta echipă de conducere de la Hidroelectrica nu a invocat clauza de forţă majoră şi a continuat să furnizeze energie către clienţii comerciali, fără să renegocieze preţurile. Asta a dus la prejudicii importante pentru Hidroelectrica. 

Tot în acea perioadă, producătorul de energie hidro a cumpărat electricitate de la centrale termo şi a vândut mai departe energia la preţuri mai mici decât cele de achiziţie. Ancheta vizează în total 20 de persoane. În martie anul acesta, atât Eugen Pena, cât şi Traian Oprea au fost condamnaţi la cinci ani cu executare pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul ministru Codruţ Sereş, care a primit patru ani de închisoare cu executare. Deciziile în acest dosar nu sunt definitive.